MVM: zavartalanul jön a gáz

A Magyarországra irányuló földgázszállítás zavartalanságát jelenleg élő kereskedelmi szerződések garantálják, az ország biztonságos gázellátása szavatolt - közölte az MVM Magyar Villamos Művek Zrt. az MTI érdeklődésére azután, hogy pénteken a Gazprom arra figyelmeztette Ukrajnát, leállíthatják a gázexportot, ha nem rendezi gázszámláját.
MTI-Eco, 2014. március 7. péntek, 22:42
Fotó: Napi.hu

A lakosság ellátásának biztosítása kiemelt szempont. Mind az orosz, mind az ukrán fél megerősítette, hogy a szállítási szerződésben foglaltaknak megfelelően kíván eljárni. A csoport azonban felkészült arra az esetre is, ha az Ukrajna felől érkező földgáz mennyisége csökkenne. Mind az alternatív szállítási útvonalakra, mind a hazai termelésre, illetve a hazai földgáz tárolókban tárolt gázra számít a társaság - olvasható az MVM válaszában.

A földgáztárolásért felelős cég szerint a magyarországi tárolókban elérhető földgáz jelenleg összesen mintegy 1400 millió köbméter. Azt, hogy mennyi időre elegendő a tárolóban levő földgáz, a kitárolás üteme határozza meg. A tároló kitárolási ütemét a műszaki paraméterek mellett elsősorban a kereslet befolyásolja.

A tárolói földgázra vonatkozó keresletet az egyéb források elérhetősége csökkenti. A jelenlegi, az átlagosnál melegebb hőmérséklet alapján becsült fogyasztás esetén akár hónapokig, akár egy negyedévre is elegendőek a rendelkezésre álló tárolói források, még akkor is, ha minden alternatív import útvonal megszűnik.

HOZZÁSZÓLÁSOK