Nem volt olyan régen, decemberben, amikor számos egészségügyi dolgozó azzal szembesült, hogy a kormány által bejelentett 12 százalékos fizetésemelés nyomán forintra ugyanannyi bért vihet haza, mint korábban. A most bejelentett 8 százalék után szintén sokan csalódhattak, mikor a januári fizetésük egyetlen forinttal sem haladta meg az emelés előtti összeget - olvasható a portál fizetési bizonylatokkal is alátámasztott cikkében.

Ez a látszólag lehetetlen helyzet úgy állhat elő mégis, hogy a szakmai bérminimumhoz hiányzó összeget korábban a kormány nem alapbéremeléssel, hanem más módon pótolta ki. Az alapbéremeléssel viszont e kiegészítés csökken, azaz a jövedelem belső arányai változtak csak valódi fizetésemelés helyett. Vagyis amennyivel magasabb lett az alapbér, annyival csökken a kiegészítés, így sokan pont annyit vittek haza, mint előtte.

Kiss László, az 5.12 Szakszervezet a Tiszta Egészségügyért elnevezésű szakszervezet vezetője a portálnak elmondta, van olyan egészségügyi dolgozó, akinek 15 forinttal még csökkent is a fizetése az emelés után. Állítása szerint egyáltalán nem egyedi eset, hogy semennyit sem nőtt a dolgozók fizetése, több kórházban ugyanis, ahol eddig adtak pluszt a dolgozóknak, most visszavesznek a kiegészítésből.

Az érdekvédők már az emelés előtt konfliktusba kerültek az egészségügyi kormányzattal, álláspontjuk szerint ugyanis egyszerűen nem fedik a valóságot a Balog Zoltán miniszter által emlegetett számok: Balog azt mondta, hogy egy 4-6 éves munkaviszonnyal, felsőfokú végzettséggel rendelkező szakápoló alapbére 2016 januárjában 268 607 forint volt, ez mostanra 382 354 forintra, a következő évi emeléssel pedig 412 900 forintra nő, míg a Független Egészségügyi Szakszervezet szerint 40-50 százalékkal alacsonyabbak az összegek, s Balog számai nem csak a fizetési papírokkal, de a jogszabályban elfogadott bértábla adataival sem egyeznek.

Ha kíváncsi rá, hogyan látja Rétvári államtitkár az egészségügyi munkaerőhiányt, itt elolvashatja.