Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A Magyar Kórházszövetség felmérte a sürgősségi osztályok (sbo) helyzetét: a 107 tagintézményből hatvan reagált, közülük 41-ben van sbo, és 32 helyről kapták azt a visszajelzést, hogy nem tudnak zökkenőmentes betegellátást biztosítani - számolt be Ficzere Andrea elnökhelyettes a napilapnak.

A kórházak főigazgatói több okot is megjelöltek, ezek közül a legfontosabbnak az indokolatlan igénybevételt tartották, amit a háziorvosi és a járóbeteg-ellátás hiányosságai­ra vezettek vissza.

A betegek a legkisebb ellenállás irányába mozdulnak, így ha sokat kellene várakozniuk valamelyik szakorvosi vagy diagnosztikai vizsgálatra, akkor inkább a sürgősségi osztályt keresik fel - sokszor indokolatlanul -, hiszen tisztában vannak azzal a ténnyel, hogy ott kötelesek őket fogadni. Olyan problémával is a sürgősségi osztályokra mennek az emberek, amelyek egyáltalán nem oda valók.

A helyzetet tovább nehezíti az orvos- és szakdolgozóhiány. Sok helyen kiderült, hogy nincs annyi dolgozó, ahány embert egy-egy műszakba be kellene osztani a biztonságos működéshez, ezért az intézmények egy részében más osztályokról irányítanak át a sürgősségi osztályokra orvosokat, nővéreket. Ez nemcsak azért probléma, mert feszültséget generál az egyes kórházi egységek között, hanem azért is, mert a sürgősségi szakmát is elértékteleníti.

A kórházszövetség elnökhelyettese szerint komoly fejtörést okoz az intézményvezetőknek a sürgősségi szakorvosok által kért magas órabér. Vannak kórházak, ahol akár 7,5-13 ezer forint közötti órabért is megkaphat egy orvos. A létszámhiányból fakadó bérspirált a kórházszövetség szerint csak bérplafonnal lehet megállítani.

Mindezek miatt javasolják azt, hogy inkább kevesebb kórházban legyen sürgősségi osztály, de ott színvonalas, könnyen hozzáférhető ellátást nyújtsanak - mondta Andrea.