Nagy baj lehet a fűtéssel - figyelmeztet a szaktárca

Már nem a közlekedés és az ipari szektor jelenti a legnagyobb terhelést a légszennyezésben, hanem a háztartások méghozzá a nem megfelelő tüzelőanyag-használat miatt - hívja fel a figyelmet a Földművelésügyi Minisztérium.
Szász Péter, 2017. november 10. péntek, 11:03
Fotó: Pexels

A fűtési szezon kezdetével egyértelműen kimutatható a levegőminőség romlása, különösen azokon a területeken, ahol a lakosság gyakran fát vagy szenet, esetenként hulladékot használ fűtésre.

A rossz minőségű és veszélyes anyagok, a helytelen tüzeléstechnika és a nem megfelelően kialakított tüzelőberendezés használatának oka legtöbbször az alapvető - olykor életmentő - ismeretek hiánya. Sokan még mindig nem tudják pontosan, mire kell odafigyelni a tüzelővásárlás során, hogyan kell a tüzelőanyagot tárolni, vagy hogy mivel, hogyan és mikor lehet biztonságosan, hatékonyan fűteni.

A tárca tájékoztató honlapján többek között felsorolja, hogy miket nem szabad égetni.

A hulladékok elégetésére a háztartási tüzelőberendezések alkalmatlanok. A nem megfelelő körülmények között az égetés során keletkező légszennyező szennyezőanyagok közvetlenül és hosszabb távon közvetve komolyan veszélyeztetik az emberi egészséget. Ezért Magyarországon a hulladékok nyílt téri vagy háztartási tüzelőberendezésben történő égetése több mint 15 éve jogszabályilag tilos.

A kezeletlen fa és a papír kivételével tilos minden hulladék elégetése, beleértve például az alábbiakat is:

  • úgynevezett "kezelt" fa, tehát festett, lakkozott (pl. régi ablakkeret, ajtók, raklapok stb.),
  • rétegelt lemez, bútorlap,
  • építési fahulladék,
  • színes, "fényes" papírhulladék,
  • petpalack, műanyag hulladék,
  • autógumi, használt ruha, rongy,
  • fáradt olaj, üzemanyag.

Az előbb említett anyagok elégetésekor a bennük található, vagy kezelés következtében felhordott, különböző mérgező vegyületek a levegőbe és a hamuba kerülnek, ezáltal szennyezve a környezetet, közvetlenül károsítva az egészségünket. Ezen túl, a nem rendeltetésszerű használat miatt a készülék garanciáját is elveszíthetjük.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

laci_52, 2017.11.10 12:15

Teljesen felületes cikk, felvet egy problémát, de az okokkal és a megoldás lehetőségeivel egyáltalán nem foglalkozik.

Nézzünk a dolgok mélyére: ma már a háztartások kb 90%-ában van vezetékes gáz, gázzal fűteni kényelmes és tiszta. Miért választják ehelyett sokan a szilárd tüzelést mindenféle olcsón összeszedett anyagokkal? Mert számukra a gáz és ma már egyre inkább a tűzifa és a szén is megfizethetetlenül drága.

Ha a gáz árát nem lehet csökkenteni, akkor kedvezményes(mondjuk 5%-os) ÁFA-kulcsba kellene sorolni a legálisan forgalmazott szilárd tüzelőanyagokkal együtt. Ebben az esetben sokkal kevesebben fűtenének környezetet szennyező anyagokkal.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html