Nagy változás történt a cafeteriában - Kit érdekel már az Erzsébet-utalvány?

Ma már tízből hét kkv tervez béren kívüli juttatást adni dolgozóinak, ami az egy évvel korábbi mélyponthoz képest hatalmas ugrás - derül ki a K&H kkv bizalmi index kutatás legutóbbi adataiból. Jelenleg a munkába járás költségtérítése a legnépszerűbb, amit a százezer forintig adómentesen adható készpénz és a 13. havi fizetés követ.
Domokos László, 2018. május 23. szerda, 12:00
Fotó: Pixabay

A következő egy évben a kis- és középvállalkozások (kkv-k) kétharmada kalkulál a cafeteriajuttatások valamelyik formájával, míg egy évvel ezelőtt - az új szabályozás bevezetésekor - ez az arány mindössze 25 százalék volt.

Az erőteljes növekedés hátterében az állhat, hogy a cégek megbarátkoztak az új szabályokkal. A jelenlegi arányt is tovább növelheti, hogy idén az úgynevezett egyes meghatározott juttatások esetében - ilyen a helyi bérlet, az Erzsébet-utalvány vagy az iskolakezdési támogatás - a munkaadói terhek 43,66 százalékról 40,71 százalékra mérséklődtek. Ezzel a munkavállalók is jól járhatnak, hiszen az adott munkáltatói keretből így idén nagyobb összeg juthat a dolgozóknak - véli Kovács Viktor Zoltán, a K&H kkv marketing főosztály vezetője.

Átalakult a népszerűségi sorrend

A különböző cafeteriaelemek népszerűsége egyaránt nőtt, és jelentősen átrendeződött a korábban megszokott rangsor is. Jelenleg a munkába járás költségtérítése a legnépszerűbb, egy év alatt a harmadik helyről tornázta fel magát az élre, hiszen csaknem ötszörösére (34 százalék) nőtt az ebben gondolkodó cégek aránya.

A legutóbbi felmérés 2018. február 22. - március 9. között volt.

A dobogó második fokán a 100 ezer forintig adómentesen adható készpénz juttatás áll (27 százalék), ami egy évvel ezelőtt még az első helyen szerepelt. Harmadik helyen jelenleg a 13. havi fizetés áll, minden ötödik vállalkozás kívánja ezzel kiegészíteni munkavállalói fizetését. Eközben pedig a sokáig élen álló étkezési Erzsébet-utalvány épphogy lecsúszott a dobogóról (19 százalék).

Számít, hol dolgozik

Nem mindegy azonban, milyen ágazatban és mekkora cégnél dolgozunk. A béren kívüli juttatások gyakorisága a cég méretével párhuzamosan nő: míg a mikrovállalkozások az átlagnál kisebb arányban gondolkodnak cafeteriában (62 százalék), addig a kis- és középvállalkozásoknál ez az arány 72 és 76 százalék.

A különböző ágazatok közül a kereskedelemben 10-ből 6, az ipar és szolgáltató szektorban azonban már 10-ből 7 cég tervez a különböző juttatásokkal. Területileg a Dél-Dunántúlon és Pest megyében dolgozók számíthatnak a leginkább béren kívüli juttatásra a K&H kkv bizalmi index szerint.

A kép forrása: Pixabay

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

rigolya, 2018.05.23 15:46

Vajon az állami alkalmazottak miért is kapnak mindig bözsike-utalványt?!

Kinek is éri meg?!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html