Nagyon megjárták, akik bedőltek a kormány fenyegetésének

Aki kiszerződött nyolc évvel ezelőtt, most már milliós nagyságrendben vehet fel reálhozamot. Annak idején alig 70 ezer forint járt vissza, vagyis egyértelműen rosszul jártak az állami nyugdíjat választók.
Herman Bernadett, 2019. április 23. kedd, 15:13
Fotó: Getty Images

Hiába reménykedik az a több mint hárommillió egykori magán-nyugdíjpénztári tag, aki annak idején visszalépett az állami nyugdíjrendszerbe, hogy egyéni számlán írják jóvá az államnak átadott megtakarítását. Rétvári Bence, az Emmi parlamenti államtitkára ugyanis világosan közölte egy parlamenti válaszban: "a társadalombiztosítási és a magánnyugdíjrendszer alapvető különbségéből adódóan a magán-nyugdíjpénztári egyéni számlán felhalmozott összeg jóváírása a társadalombiztosítási nyugdíjrendszerben létrehozott egyéni számlán nem értelmezhető."

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) adatai szerint papíron továbbra is tartozik az állam több mint 2800 milliárd forinttal az egykori tagoknak - de ez csak statisztikai adat a pénzügyi számlákban, a vagyont már évekkel ezelőtt elköltötte a Nyugdíjreform és Adósságcsökkentő Alap részben folyó kiadásokra, részben az államadósság csökkentésére, illetve egyes részvényeket átadott a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. (MNV). Maga az alap 2015-ben meg is szűnt.

Nem teljesen fair

Az egyéni nyugdíjszámlák elbliccelése az állami rendszerben egyrészt azért nem fair, mert a kormány annak idején megígérte a visszalépőknek, hogy lesz ilyen. Másrészt azért sem, mert azt is megígérték, hogy aki az úgynevezett reálhozamot (vagyis az infláció fölötti hozamot) is átadja az államnak, az később magasabb nyugdíjat kaphat. Voltak, akik hittek ennek az ígéretnek, és a reálhozamról is lemondtak a társadalombiztosítás javára, a társadalombiztosítási nyugellátásról szóló törvény alapján azonban jelenleg nem jár nekik magasabb járadék.

A többség persze átvette a reálhozamot, ami annak idején összesen 233,2 milliárd forint, vagyis számlánként körülbelül 70 ezer forintos összeg volt. A szórás persze nagy volt, voltak, akik egyáltalán nem kaptak pénzt, mások százezreket vehettek fel.

Jól jártak a maradók

A legjobban persze az a nem egészen 56 ezer pénztártag járt, aki annak ellenére is kitartott a magánnyugdíjpénztár mellett, hogy az akkor még nemzetgazdasági miniszterként dolgozó jelenlegi jegybankelnök, Matolcsy György azzal fenyegette meg a maradókat, hogy nem kapnak állami nyugdíjat. Ezt a döntést persze később visszavonták, a maradó tagok csak a 2010. novemberig teljesített szolgálati idejük után csökkentett járadékot, a többi szolgálati időre teljes nyugdíj jár nekik is. Sőt, ha visszalépnek az állami rendszerbe, megkapják a teljes nyugdíjat, ezt még akár a nyugdíjba vonulás után is bármikor megtehetik, hiszen az állam utólag is kifizeti nekik a csökkentett és a teljes nyugdíj különbözetét.

A magánnyugdíjpénztárak 2011. május 31. óta elért hozama
PénztárPortfólióHozam
HorizontKlasszikus37,30%
HorizontKiegyensúlyozott70,50%
HorizontNövekedési71,20%
BudapestKlasszikus33,74%
BudapestKiegyensúlyozott63,75%
BudapestNövekedési78,07%
MKBKlasszikus36,66%
MKBKiegyensúlyozott68,24%
MKBNövekedési78,50%
SzövetségKlasszikus22,68%
SzövetségKiegyensúlyozott68,05%
SzövetségNövekedési81,64%
Forrás: MNB, Napi.hu-számítás

A reálhozam pedig a maradóknak is visszajár, nem is akármennyi. A magánkasszák ugyanis 2011. május 31-e óta egészen jól teljesítettek. Az MNB adatai szerint körülbelül 90 milliárd forintnyi hozamot termeltek a tagságnak, a Napi.hu számításai szerint pedig a portfóliók hozama 22,7-81,6 százalékot emelkedett azóta. Ez éves szinten 2,6-7,9 százalékos hozamnak felel meg.

Milliók járhatnak vissza

Ráadásul a magánkasszáknál a növekedési portfóliók hozama lett a legnagyobb, amelyekben a legtöbb tag megtakarítása van. Ezek árfolyama az államosítás óta 71,2-81,6 százalékkal emelkedett, ami éves szinten 7,1-7,9 százalékos hozamot jelent. Az árak, miközben a pénztári alapok közül a legnagyobbak több mint 70 százalékos hozamot értek el, alig 16,5 százalékot emelkedtek, tehát a hozamok döntő része reálhozamnak számít.

A magánnyugdíjpénztárakban tavaly év végén az MNB adatai szerint 247,5 milliárd forint volt, vagyis egy tag átlagosan 4,426 millió forintos egyenleggel rendelkezett. A 2011-es visszalépések óta egy átlagos egyenleg 2 millió forinttal lett nagyobb, és mivel azóta tagdíjak csak minimális mértékben folytak be a pénztárakba - ráadásul ezek olyan egyéni befizetések, amelyek visszajárnak a reálhozammal együtt -, a növekedés döntő része a hozamoknak köszönhető. Ez alapján a tagok átlagosan akár 1,5 millió forintot vagy még annál is többet felvehetnének most reálhozamként, ha visszalépnének a tb-rendszerbe. Ráadásul a kasszák idei teljesítménye is jó, így ez az összeg folyamatosan nő.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

antitroll, 2019.04.25 08:56

@terabit:
Egyébként valóban nem 70 ezer volt a hozamom, de ennek itt semmiféle jelentősége nincs a cikk és a "hitetlenkedésed" kapcsán.
Azaz ez már önmagában a dolgok nem értése, vagy szándékos terelés, gyermeteg hiteltelenítés.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

antitroll, 2019.04.25 08:54

@terabit:
Az alap hozzászólásod, amire reagáltam és azóta mellébeszélsz:
"Ja, ha 13 év alatt aki átlag 70 ezres hozamot tudott összehozni az 8 év alatt majd milliósat fog, és vannak olyan hülyék, akik mohóságukban ezt el is hiszik :D :D "
Erre válaszoltam:
"Ez nem hit kérdése. Nekem van egy manyup számlám, aminek konkrét egyenlege van. Természetesen megvannak a korábbi évek egyenlegközlői is. Tehát Te hiszel amit akarsz, én meg látom-tudom.
Az 5,5 milliós 2011-es egyenlegem most majd 9,5 millió. Azért "csak" ennyi, mert a tavalyi év mínuszos volt.
Az már a Te egyéni szoc problémád, hogy nincs mit nézned, csak hinni tudsz.
Nem nevetlek ki, hanem sajnállak. Ahogy azt a sok rászedett magyar polgárt, aki még mindig nem meri bevallani magának hogy átbaxták a palánkon."

Innentől folyamatosan terelsz.
Az eredeti "értetlenkedő, hitetlenkedő" hozzászólásodra egyébként ugyanaz a válasz, mint a Nemtom-nak.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

antitroll, 2019.04.25 08:49

@Nemtom5:
Azon kívül, amit Archer58 ír, van még a dolog mögött egy kis matek is.
Te az "átlag 70 ezer forintos hozamot" nem érted, ami bő 10 év alatt jött össze. Még csak nem is 2010-től! Ugye észrevetted, hogy átlagról beszélünk! A tagok átlagáról!
DE!
Minek a mije, minek az valahány %-a?
Először is a rendszerben rengetegen voltak, akik csak 5-6 éve fizettek tagdíjat, mert "kötelező" új belépők voltak. Nyilván az ő számlájuk minimális volt. Sőt annyira minimális, hogy még akár negatív reálhozama is lehetett 2010-re. Erről még írok...
Másodszor a 2008-2009-es válság simán 20% körüli negatív hozamokkal csökkentette az addig megtermeltet. Írták már, a kormány jó időpontot választott a pénzhez, tőkéhez, hozamokhoz nem értő "sügerek" riogatására, becsapására.
Harmadszor a legkönnyebb volt az állami rendszerbe visszalépésre bírni azokat a manyup tagokat, akik számláján relatíve kevés pénz volt. Ebből következik, hogy a maradó manyuposok átlag (!) számlaegyenlege a 2011-es kampány idején bőven magasabb volt. Megint csak matematika jön, a magasabb egyenlegek később összegszerűen is magasabb hozamokat eredményeztek, ráadásul közben a korábbi (2008-2010-es) negatív hozamhullám ingája is visszalendült jókora nyereséggel zártak a pénztárakban maradók %-osan és összegszerűen.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

terabit, 2019.04.25 08:47

@antitroll:
Ok, akkor levontad a befizeteseidet. De: "1. Ha neked 2011-ben 5.5 misi volt az egyenleged, akkor jó eséllyel a hozamod sem 70K volt 2010-ben."
Nos?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

antitroll, 2019.04.25 07:15

@terabit:
Ketlem!
A cikk a 2011. majus ota elert 70+% hozamrol ir.
Nekem az akkori 5.5 millio osszegre (amit ebbol a szempontbol tekinthetunk tokenek) volt 4 millio hozamom, mert kozben ujabb tagdij befizetes nem tortent. Kezdhetsz szamolni mellebeszeles helyett.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html