Januárban az export euróban számított értéke 2,8 százalékkal 6,61 milliárd euróra (1993 milliárd forint) bővült, az import 0,1 százalékkal 6,14 milliárd euróra (1852 milliárd forint) csökkent a KSH előzetes adatai szerint.

A várakozásoknál jóval nagyobb lett a havi többlet. Az export annak ellenére mutatott szerény növekedést, hogy az ipari export 9,3 százalékkal nőtt. Az import minimális visszaesése pedig a belső kereslet, így a háztartások fogyasztásának és a beruházások élénkülésének ellenére következett be, ami feltehetően leginkább a javuló cserearányoknak, az alacsonyabb gáz- és áram importáraknak, valamint az enyhe tél miatt visszaeső energia behozatalnak köszönhető - véli Suppan Gergely, a Takarékbank senior elemzője. A külső, ezen belül az európai kereslet várható javulása, valamint az érdemben felfutó autógyártás ellensúlyozhatja a belső kereslet élénküléséből származó importnövekedést, így a külkertöbblet 7,5 milliárd euróra nőhet a tavalyi 7 milliárd euró után.

A külkereskedelmi mérleg 461 millió eurós (141 milliárd forint) többlete 188 millió eurós (69 százalékos) javulást mutatott 2013 azonos időszakához képest. A januári kivitel 80, a behozatal 74 százalékát az Európai Unió tagállamaival bonyolította le Magyarország.