Nagyot sok uniós pénzt veszíthet Románia

Románia 800 millió eurót veszíthet az EU-s strukturális alapokból, mivel a jelenlegi uniós költségvetési ciklusban jelentős késéseket halmozott fel - figyelmeztette csütörtökön Viorica Dancila román miniszterelnök az önkormányzati vezetőket.
Domokos László, 2018. február 22. csütörtök, 14:16
Fotó: MTI/EPA

A kormányfő a megyei önkormányzatok egyesületének közgyűlésén arra biztatta az önkormányzati vezetőket, idejében jelezzék a kormánynak, ha gondok merülnek fel az uniós pénzből finanszírozott beruházási tervekkel, ugyanis "nem kielégítő" a 2014-2020-as uniós költségvetési ciklusban a Romániának szánt pénzkeret felhasználási aránya.

A késés egyik oka, hogy csak 2017-ben sikerült akkreditálni valamennyi román irányító hatóságot. A miniszterelnök megemlítette, hogy a tavaly elfogadott bértörvénybe belefoglaltak egy olyan előírást, hogy 20 százalékos pótlékot kapnak azok a polgármesterek vagy megyei tanácselnökök, akik által vezetett önkormányzatok uniós projekteket bonyolítanak le sikeresen.

Az önkormányzati vezetők arra panaszkodtak, hogy a túl bonyolult és nem egységesen alkalmazott törvények sokszor megnehezítik az uniós pályázatok hatékony lebonyolítását.

A román adatok szerint február 2-ig az országnak a rendelkezésére bocsátott 30 milliárd eurónak alig valamivel több mint 10 százalékát sikerült lehívnia. A regionális operatív programoknál 4,91 százalék az abszorpciós ráta. Bukarest összesen 22,5 milliárd eurót használhat fel a regionális operatív programok keretében.

Románia a számára első, 2007 és 2013 közötti uniós ciklusban sem teljesített jól, két éves haladékot kapott, hogy ne veszítse el az uniós pénzeket. A haladék következtében sikerült 80 százalék fölé tornázni az abszorpciós rátát.

HOZZÁSZÓLÁSOK