Nagyot ugrik az állampapírok kamata

Aki régebben vásárolt inflációt követő állampapírt, dörzsölheti a tenyerét, számos sorozatnak ugyanis nagyot ugrik a kamata. Van olyan hitelpapír, amely 6,4 százalékot fizet majd, de a babakötvényesek is jól járnak - írta a Világgazdaság.
Domokos László, 2018. január 17. szerda, 14:00
Fotó: Napi.hu

Tovább csökkentette az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) Zrt. a lakossági állampapír kamatprémiumát. A kamatprémium az ötéves kötvénynél a korábbi 1,5 százalékról 1,4-re, a háromévesnél 1,25-ról 1,1 százalékosra olvadt. Ilyen alacsony prémiummal sosem bocsátott még ki inflációt követő lakossági papírt az állam. A kamatbázis az előző évi átlagos infláció, amely a KSH múlt pénteken nyilvánosságra hozott adatai szerint tavaly 2,4 százalékos volt, így az ötéves kötvény kezdő kamata 3,8, a háromévesé 3,5 százalékos lesz - írta a lap.

Az emelkedő infláció jó néhány korábban kibocsátott állampapír kamatát is megdobja. Február elején változik a 2032-ben lejáró kivételével az összes babakötvény kamata. A csupán 3,4 százalékos bónuszt fizető állampapírok onnantól kezdve 5,4 százalékos kamatot fizetnek majd. A 2032-es kifutású kötvények tulajdonosainak viszont várniuk kell a kamatugrásra de­cemberig, annak az egy sorozatnak ugyanis akkor van a kamatfordulója.

Február elején módosul három 2019-ben lejáró PMÁP-sorozat kamata is, amelyek 3 százalékos kamatprémiumot fizetnek az előző évi átlagos infláció fölött. Azok, akik ezekben tartják a pénzüket, 5,4 százalékos kamatra számíthatnak.

A legvastagabb kamatot a 2020/I PMÁP-ok befektetői kapják az idén. Ez az állampapír 4 százalékos kamatprémiumot fizet az előző évi átlagos pénzromlás ütemén felül, az áprilisi kamatforduló után tehát a befektetők 6,4 százalékos bónusznak örvendhetnek.

HOZZÁSZÓLÁSOK