Nagyra nőtt a fiatal munkanélküliek támogatási kerete

A korábbi 36 milliárd forintról 160 milliárd forintra emelkedett az ifjúsági garancia program keretösszege a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Programon belül (GINOP) - mondta Rákossy Balázs, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) európai uniós források felhasználásáért felelős államtitkára.
MTI, 2016. szeptember 30. péntek, 10:30
Fotó: Reuters

A kormány a 2014-2020 között rendelkezésre álló uniós forrásból az első programok egyikeként indította el 2014 októberében az ifjúsági programot. Négy régióban - Észak-Magyarország, Észak-Alföld, Dél-Alföld, Dél-Dunántúl - az ifjúsági foglalkoztatási kezdeményezésből származó 15 milliárd forint kiegészítő forrást is ebben a munkaerőpiaci programban használja fel a magyar kormány.

A program egyéni tanácsadás mellett támogatott foglalkoztatási lehetőséget, vállalkozóvá válást, piacképes szakképesítést, illetve az annak megszerzését lehetővé tevő általános iskolai végzettség megszerzését kínálja a fiataloknak. A fiatalok foglalkoztatásának növelése és munkanélküliségi rátájuk csökkentése érdekében az Európai Unió 2013-ban hozta létre az Ifjúsági garancia rendszert, amely különböző eszközökkel támogatja a fiatalok munkába állását, és amelyhez Magyarország is csatlakozott. Ennek része a fiatalok vállalkozóvá válását segítő program, valamint az idei első fél évben meghirdetett gyakornoki program is. Ez utóbbi keretében azok a kis- és középvállalkozások kaphatnak támogatást, amelyek vállalják, hogy 25 év alatti, szakképesítéssel rendelkező pályakezdőt alkalmaznak.

Az Ifjúsági Garancia Programban tizennégy millióan vettek részt uniószerte, közülük 9 millióan állásajánlatot is kaptak. Az Európai Bizottság a program meghosszabbítása mellett döntött, és további 1 milliárd eurós forrást biztosít erre a célra - írta korábban Marianne Thyssen foglalkoztatási és Navracsics Tibor oktatásért felelős biztos.

HOZZÁSZÓLÁSOK