Az Új Széchenyi Terv Zöld Beruházási Rendszer "Megújuló energiahordozó felhasználását elősegítő, használati meleg víz előállítását és fűtésrásegítést szolgáló napkollektor-rendszer kiépítése alprogram" című pályázat meghosszabbított határideje eredetileg 2012. március 31-én járt volna le, ám ezt most másfél hónappal május 15-éig meghosszabbították - derül ki a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium közleményéből.

Nem ez az első hosszabbítás: legutóbb a múlt év végén tolták ki a határidőt március 31-ére. A meghosszabbítást ezúttal is az indokolhatja, hogy eddig nem sikerült kimeríteni a rendelkezésre álló 2,97 milliárd forintos támogatási keretet. Az elmúlt év végén több mint 50 százalék, két hónappal ezelőtt pedig a források egyharmada még nem volt lekötve. Arra vonatkozóan, hogy most mennyi pénz van még a keretből, egyelőre az NFM válaszát várjuk.

A pályázati forrás a teljes beruházási érték 50 százalékát fedezheti, de lakásonként legfeljebb 800 ezer forint támogatás nyerhető el. A munkadíj nem lehet több a támogatás szempontjából elismerhető bekerülési költség 30 százalékánál. A telepítendő napkollektor-rendszernek szervesen illeszkednie kell az épület meglévő gépészeti rendszeréhez és egész évben működőképesnek kell lennie.

A támogatható tevékenységek közé tartozik - a lakóingatlan építési technológiájától függetlenül - a napkollektorból és csatlakozó elemekből álló rendszer beszerzése és telepítése is. Pályázatot magánszemélyek és maximum 12 lakásos társasházak nyújthatnak be. Fontos, hogy a pályázaton kizárólag teljes épület vehet részt, vagyis társasházi lakás külön nem indulhat. Ez azt jelenti, hogy hiába tenne valaki az erkélyére, teraszára saját napkollektorokat - például azért, mert a többi tulajdonossal nem tud dűlőre jutni -, arra nem vehető igénybe támogatás.

Amint arról beszámoltunk, az október végétől elérhető lakossági pályázat megélénkítette a napkollektorok és azok telepítése iránti keresletet a vállalkozók szerint. A rendelkezésre álló közel 3 milliárd forintos keretet, és a maximálisan elnyerhető támogatás 800 ezer forintos összegét figyelembe véve  - illetve, hogy valószínűleg nem minden pályázó igényli majd a lehető legnagyobb dotációt - körülbelül 5000-6000 nyertes pályázatra lehet számítani.

A pályázatra vonatkozó minden információ elérhető a pályázatkezelő ÉMI Nonprofit Kft. honlapján www.emi.hu/napkollektor vagy a http://zbr.kormany.hu/ oldalon.