Napokon belül jöhetnek az új megszorítások

A kormánynak április közepéig elő kell állnia a konvergenciaprogrammal − eközben folyamatosan olyan jelzéseket küld a piac, illetve Washington és Brüsszel számára, hogy komolyan meg akar állapodni az IMF-fel.
Papp Zsolt, 2012. április 2. hétfő, 10:03
Fotó: Napi.hu

A Napi Gazdaság hétfői számának cikke

"Az ember a lelkét kiteszi azért, hogy ezt a nyavalyás megállapodást végre elkezdjük tárgyalni" − fakadt ki indulatosan a múlt héten egy közgazdászrendezvényen Martonyi János külügyminiszter, mondván, minden ellentétes híreszteléssel szemben a kabinet szeretne hitelmegállapodást kötni az IMF/EU-val. Erre az üzentre tett rá még egy lapáttal a Magyar Nemzet hétvégi száma, amely "diplomáciai forrásokra" hivatkozva azt írja: az IMF 10-15 milliárd eurós hitelkeretet biztosítana Magyarországnak két évig és a megállapodás három héten belül megszülethet azt követően, hogy az Orbán-kormány lezárja az unióval fennálló vitáját. Azért csak két évig − írta a lap −, mert az IMF ragaszkodik ahhoz, hogy a 2014-ben megalakuló kormány ismét "legitimálja a paktumot", ha folytatni kívánja az együttműködést.

A hivatalos tárgyalások megkezdéséhez az IMF annyit kér, hogy a kormány módosítsa a jegybanktörvényt és biztosítsa az MNB függetlenségét − idézi a lap a diplomatát. Úgy tudják: harmadik MNB-alelnök kinevezését nem néznék jó szemmel Washingtonban A lap informátora szerint az IMF nem töröltetné el az egykulcsos szja-t, ám az ezt szabályozó stabilitási törvényt ki kellene venni a sarkalatos jogszabályokból.

A kormány a múlt pénteken adta át a két folyamatban lévő uniós kötelezettségszegési eljárás, vagyis a bírák nyugdíjazása és az adatvédelmi hatóság függetlensége tárgyában készített hivatalos válaszát az Európai Bizottságnak. A kabinet bízik az eljárások lezárásában, és úgy ítéli meg, így már nem lehet akadálya annak, hogy belátható időn belül megkezdődjenek a tárgyalások az EU/IMF-megállapodásról. A kormány felfogása szerint ráadásul Brüsszel a túlzotthiány-eljárás (EDP) keretében sem emelhetett vétót Magyarországgal szemben, hisz a múlt pénteken nyilvánosságra hozott EDP-jelentés szerint az államháztartás uniós módszertan szerinti egyenlege 2011-ben 1204,6 milliárd forint többlettel zárt, ami a GDP 4,3 százalékát érte el. Az év közbeni egyszeri tételek nélkül számolt költségvetési hiány a vállalt 2,94 százalék helyett 2,43 százalék lett − emelte ki a nemzetgazdasági tárca közleménye, amely azért azt is elismerte, hogy az uniós módszertan szerinti áht-többletben "néhány különleges intézkedés is szerepet játszott".

Az EDP-jelentést az Eurostat auditálja és várhatóan még a héten nyilvánosságra hozza, ezt követően kerülnek a jelentések az EB asztalára. Ezzel párhuzamosan a magyar kormánynak a következő két hétben nyilvánosságra kell hoznia új konvergenciaprogramját, amelyben alá kell támasztania, hogy az első két hónapban elszaladt államháztartási hiányt milyen intézkedésekkel akarja a kívánt 2,5 százalékos szintre visszaszorítani. A kormány már február folyamán döntött a minisztériumi kiadások zárolásáról, illetve a gyógyszerkiadások további 20-30 milliárdos csökkentéséről, miközben a már betervezett százmilliárd forintos csökkentés is kérdéses. A konvergenciaprogram hosszabb távra lő − így azt is nyilvánosságra kell hoznia az Orbán-kabinetnek, hogy a 2013-tól kivezetendő különadókat milyen intézkedésekkel pótolja, hogy a csökkenő hiánypályát fenn tudja tartani.

 

imf
HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Tacitus, 2012.04.03 11:34

Melos, pro libertate.

Ne fáradozzak ezekkel, a fejük mélyen vannak azOrbán se..ben. Egyébként, semmit sem értenek a közgazdaságból.

A baj az, hogy most már az egész OECD tudja, hogy itt hazudnak reggel, délben, ? de most, mint soha előtte. Ennek az ára több százmilliárd, 2010 augusztusa óta, és tovább halmozódik.

Abba hagyták volna 6 évvel ezelőtt (GyF mondta és igyekezett), és sikerült átnézni mit és hogyan kellett reformálni, kijavítani és most sokkal jobb helyzetben lett volna a gazdaság.
Sajnos tovább megy a parasztvakítás, mert van elég ?paraszt?. Mindenkinek joga van hülye lenni, de nem ingyen (most kell fizetniük zembereknek az Orbán dicsőségéért).
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

melos, 2012.04.03 11:20

@obsi:

"Ráadásul túl sok beleszólást kérnek az életünkbe fillérekért."

Hát speciel az én életemet gazdasági értelemben jobban felforgatta ez a pernahajder Narancsuralmi kft. cka 2 év alatt, mint mondjuk egy IMF hitel... de ez maszek személyes problémám ;-)

"Ha nem használja fel a pénzt akkor is kell kamatot fizetni pl."

az nem kamat, hanem rendelkezésre állási díj, de egyszerűség kedvéért legyen kamat.

Azt kell észrevenni, hogy abban a pillanatban, hogy megnyílik az út az IMF forrásokhoz, az akk.hu jobb oldalán látható hosszú távú állampapírhozamok baromi gyors tempóban megindulnak lefele a mostani 8,5-9 %os szintről.

Azon százmilliárdokkal többet nyer az ország még úgy is, hogy ki kell fizetni a rendelkezésre állási díjat az IMF pénzekre.

2010 közepén mikor még volt IMF védernyő ha jól emlékszem a hosszú távúak is 7% alatt voltak.

Az meg csak hab a tortán, hogy az IMF sokkal kevésbé szól bele az életünkbe, mint az EU (!). Az EU által támasztott hosszú távú extra feltételek sokkal keményebbek, mint amit tőlünk az IMF valaha is elvárna.

Pl. struktúrális hiány GDP arányosan 0,5% (!), az IMF ilyet soha nem mondott, ezt az EU erőlteti IMF megállapodástól függetlenül.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

kozmix, 2012.04.03 11:14

@obsi: Viszont ahhoz sem kell kisdoktori, hogy valaki mgértse, ha nem kérünk kölcsön, akkor nincs olyan sem, aki feltételeket diktálhasson!!!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

RealMan, 2012.04.03 11:13

Valahol valakik nagyon elcseszték. Ezek az ötletelések nem jók a gazdaságnak, nem jók az embereknek, de holtbiztosan jó valakiknek...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

obsi, 2012.04.03 11:06

@melos:

Akkor olvassa el a kisbetűs részt is.
Minden banknál így működik.
Ha nem használja fel a pénzt akkor is kell kamatot fizetni pl.
A lényeg a lényegben, hogy olyan kevés pénzt kínálnak, hogy az semmire sem elég. Ráadásul túl sok beleszólást kérnek az életünkbe fillérekért.
Az IMF hitel a legdrágább. Ehhez nem kell kisdoktori sem.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html