Több ezer névtelen feljelentés érkezett a NAV-hoz

Tavaly több ezer olyan lakossági bejelentés érkezett az adóhivatalhoz, amelyek egyes cégek vagy magánszemélyek kétesnek vélt ügyeire próbálták felhívni a hatóság figyelmét. A beadványok körülbelül harmada névtelen volt - írta a Magyar Nemzet.
Domokos László, 2020. január 10. péntek, 07:25
Fotó: Getty Images

A múlt év első kilenc hónapjában majdnem 6900 közérdekű bejelentés érkezett a Nemzeti Adó- és Vámhivatalhoz (NAV) , a közlések pedig szinte minden esetben vélt vagy valós, de mindenképpen konkrét szabálytalanságra próbálták meg felhívni a hivatal figyelmét. Ritka volt az olyan bejelentés, amelyet általánosságban fogalmaztak meg, nélkülözve a pontos adatokat, és amely valamely gazdasági ágazatot érintő rendszeres adóügyi visszaélésekről, általános jelenségekről szólt - számolt be a napilap.

A közérdekű beadványok alapaján jól kivehető, milyen esetek háborítják fel az embereket annyira, hogy írjanak az adóhivatalnak. Ilyen például, ha valaki nem kapott nyugtát a boltban, de rendszeresen előfordult tavaly az is, hogy a foglalkoztatáshoz fűződő feltételezett szabálytalanságot jelentenek be a köz érdekében fellépő személyek.

A gyakori témák között szerepelt az is, amikor valamely gazdasági szereplő - a bejelentő szerint - jogosultság nélkül végezte tevékenységét, vagy éppen az, hogy egy-egy bérbeadó nem jelentette be a bérbeadásból származó jövedelmét.

Volt olyan bejelentő, aki nagy erőt fordított beadványára, azt körültekintően megszerkesztette, és több oldalon keresztül sorolta a részletes információkat. A bejelentők 35 százaléka nem akarta felfedni kilétét.

Az adóhivatal 2019. január eleje és szeptember vége között a közérdekű bejelentések alapján több mint 1600 különböző típusú vizsgálatot fejezett be, ezek közül majdnem 330 zárult valamilyen hiányosság, szabálytalanság megállapításával. A kiszabott mulasztási és adóbírság együttes összege túllépte a 360 millió forintot.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

narancsragacs, 2020.01.10 09:37

A fidesz teljesen lerombolta a bizalmat. Lopja és dilettáns beruházások tömegére költi az adófizetők pénzét. Veleéig bűzlik a közélet a korrupciótól. Nem a nagyrablóknál kellene kezdeni a rendrakást ?
Ja hogy van egy narancsügyészség ami semmit nem vesz észre .......
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

europeer, 2020.01.10 09:03

Na, ez jó hír!
Bérbeadók nem adóznak? Pedig a drága bérleti díjakból futna rá. Ja, csak a pénzt nyelik? Vastag büntit rájuk.
Tavaly erősen szaporodtak a fodrászüzletek. Még olyat sem láttam, hogy a fodrász, taxis nyugtát adott volna. Én még nem léttan olyat.
Ellenőrzi azt valaki?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html