Nagy félelem a NAV új módszere miatt - az is kiderül, aminek nem kellene?

Egyre több érzékeny adathoz jut a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV), és emiatt egyre több vállalkozó aggódik. Az állami hatóság a hónap elején indult online számlázási rendszerben olyan adatokat tárol a cégekről, amelyek alapján fel lehet térképezni, hogy egy vállalkozás kivel üzletel, milyen áron adja a termékeit, mikor és mekkora kedvezményt biztosít a termékei vagy szolgáltatási után - értékel a G7.hu.
K. Kiss Gergely, 2018. július 30. hétfő, 10:40
Fotó: Shutterstock

Ha ezek az adatok illetéktelen kezekbe jutnak, vagy éppen a konkurens cég birtokába, esetleg egy NER-közeli, államilag kivételezett vállalkozó kezébe, amely egy új ágazatban kezdene üzletelni, az érzékenyen érintené az adott cég üzleti helyzetét. Ráadásul volt már példa arra, hogy a NAV véletlenül az összes rábízott adatot hozzáférhetővé tette a rendszer összes résztvevője számára.

A NAV a portál kérdésére megerősítette, hogy harmadik féllel, például az informatikai rendszer fejlesztővel sem osztja meg a feltöltött adatokat, mivel azok adótitoknak minősülnek. Az adóhivatal az adatokat az online számla rendszer saját adatbázisában tárolja, majd átkerülnek az adatok NAV adattárházába is.

Az online feltöltött számlákról a NAV nagyon részletes információkhoz juthat egy adott cég üzleti működéséről. Mindezek közül kiemelkednek az olyan konkrét, egy vállalkozás üzleti modelljét is megvilágító adatok, mint a másik cég felé kiszámlázott termékek, vagy szolgáltatások egységára, az adott cégnek adott kedvezmény mértéke.

A NAV szerint az adóhivatalhoz alapvetően az áfatörvény által kötelezőként előírt adatok érkeznek az online számla rendszeren keresztül. Nem minden alkalommal kell ezeket az adatokat megadni, csak akkor, ha relevánsak az adott számla szempontjából.

Az online számlarendszer július 1-jén indult, a kormány az áfacsalások visszaszorításával magyarázta a bevezetést. A cégeknek a százezer forintnál nagyobb összegű adót tartalmazó számlákat kell az online rendszerbe feltölteni. Ezek olyan számlák, amiket a cégek egymásnak állítanak ki (B2B).

Kalocsai Zsolt, az RSM Hungary vezérigazgatója szerint nem kell aggódni az adóhivatalnál felhalmozódó információk miatt. Szerinte a közbeszéd szintjén ugyan felmerülhetnek az adatokkal kapcsolatos aggályok, de az "nagyon durva lenne, ha illetéktelen személyek kezébe kerülnének ezek az adatok. Én ettől azért nem tartok" - idézi a G7.hu.

Képünk forrása: shutterstock

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

monica_schuster, 2018.08.01 07:30

@atombandi: és igen igy igaz...és nincs az az oldal amit nem lehet feltörni....a 21.ik század és minden találmány átka. amit egyszer feltöltöttek a netre azt le is lehet venni... és behatolások is lehetségesek, mert a világ fejlödik és soha nem érik utol a bünözöket...na jó egy párat, de az elenyézö a károkhoz képest...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

monica_schuster, 2018.08.01 07:25

@gap: sajnos ez e lehetöség már elöre van/volt kodolva. Vagyis folyik az öszpontositás és csakis a nagyobbak lehetnek még nagyobbak. A kicsik csak reménykedhetnek, hogy nem halnak éhen és buknak bele a rengeteg adminisztácioba. Továbbá miután a gyártok komoly szerzödések - kizárolagos forgalmazás- alapján dolgoznak, igy elöbb utobb minden kiderül, mennyiért veszik, adják inkl. kedvezmények-melyek szerepelnek a számlákban. Ez a cél, hogy mindent tudjanak a kereskedöröl és idöben lépni tudjanak és esetleg bevásárolják magukat a cégekbe, mivel látják a számlákat.legyen az bevétel vagy kiadás.Ez olyan központositás- mindent egy kézbe- és ha kell beavatkozik az állam és be is fog ami a javát szolgálja, mégha a cég tönkre is megy...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Mekelekke, 2018.07.30 23:53

Furcsa módon az nem zavar senkit, hogy azt, hogy pl havonta mennyi alkoholt vásárolsz a névre szóló bankkártyáddal azt vajon kik tudhatják, és lehet-e ebből bajod. Azon bezzeg mindenki felhördül, ha valaki más meggazdagodhat az adataid segítségével :)
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

gap, 2018.07.30 20:55

Ez valahogy nagyon lassan esett le a sajtónak vagy mindenki nyaralt?
A NAV online rendszerbe a számla teljes tartalma soronként felkerül. Aki ezekhez az adatokhoz hozzáfér, bármilyen piacra könnyedén be tud lépni, minden adata megvan hozzá, melyik vevő mely termékeket mennyiért vásárolja, milyen mennyiségben. Már csak a beszállítóktól származó adatok szükségesek, melyek kis rafinériával azért az EKÁER rendszerből és az áfa bevallásokból szintén megszerezhetőek.

Amikor a trafik-üzletbe a NER lovagok beszálltak, jellemzően az üzletet egy régi trafikossal csináltatták tovább. Havonta mentek a pénzért. Egyik trafikos mondta, hogy mutatta volna a kimutatásokat a NER-esnek, de az csak meglobogtatta a leporellót, hogy köszöni, de minden adat rendelkezésére áll. Ott voltak a kezében a NAV kimutatások.

Lehetnek érvényes érvek amellett, hogy soronként a teljes számlára, és nem csak a végösszegre van szükség az online számlánál, hiszen a kockázatosnak ítélt ügyletekbe így részleteiben tud betekinteni a revizor. Viszont az a minimum lenne, hogy egyedi és szigorúan loggolt lekérdezéseket lehessen végrehajtani, a tömeges lekérdezésekhez pedig vezetői jóváhagyás kelljen.
Továbbá a vállalkozásoknak az online számla oldalon késleltetéssel, de látni kellene a lekérdezéseket. Legalább a fenyegető következmény látszata meg kellene legyen, hogy ne azt érezze az ember, ha kicsit nagyobbra nő, bármikor kiüthetik a saját maga által kötelezően szolgáltatott adatokkal.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

atombandi, 2018.07.30 16:34

@na4:
tobbfajta visszaelesre ad lehetoseeget.
1. atjatszhatjak havernak az osszes kapcsolatot egy adott tevekenysegrol. pl egy kereskedelmi ceg osszes partnere, szerzodesei 1 nap alatt atkothetoek lesznek egy haveri ceghez, amitol az eredeti csodbe megy, de a haver jol jar.
2. ezek az adatok eddig is rendelkezesre alltak tobbe kevesbe, de oriasi atfutasi idovel erkeztek meg, hatalamas elomunka volt szukseges a digitalizalashoz, majd a szelektalashoz. mostmeg egy sima lekerdezessel 1 perc alatt ott van minden.
3. en nem vagyok meggyozodve rola, hogy ehhez csak a nav fer hozza. minimum a fidesz holdudvar, neadjisten meg ertekesiti is, egy roganhoz, vagy szijjartohoz hasonlo torzszulott.
4. az meg egy kulon szepsege a dolognak, hogy neha "kikerul" a netre az osszes informacio. vajon a magyar allam tudja-e ugy vedeni a rendszeret, mint ahogy pl a sony? csakmert a sonyt feltortek, meg jopar masikat is, megvan meg hillary clinton szervere? ketlem, hogy allam hatekonyabb ebben a tekintetben.

es egy fasza kis big data analizissel tenyleg brutalis merteku osszefuggeseket lehet kimutatni. peldakent egy sportbolt kepes megmondani, hogy egy adott meretu, minosegu kerekparbol, milyen aron es milyen szinueket rendeljen meg a profit maximalizalasahoz. ha 3* annyi keket visznek mint zoldet, de az adott minoseg 200 fontig kapos, de 240 felett mar nem, az mar egeszen mas aralkut jelent a beszallitoval szemben is. ilyen adatokert konkretan embereket olnek, nem is keveset...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html