Az adóhivatal lecsap a csaló munkáltatókra

Január eleje óta kétezer munkavállaló kapott figyelemfelhívó levelet az adóhivataltól, a dolgozókat arról értesítette a hatóság, hogy munkaadójuk egyáltalán nem vagy nem helytállóan jelentette be őket - számolt be a Magyar Nemzet.
Domokos László, 2020. május 29. péntek, 09:19
Fotó: Napi.hu - Képünk illusztráció.

Egy törvénymódosítás nyomán január eleje óta levelet kapnak a a Nemzeti Adó- és Vámhivataltól (NAV) a munkavállalók, ha munkaadójuk valamilyen foglalkoztatási mulasztást, szabálytalanságot követett el.

A hatóság azokat a dolgozókat értesíti, akiket közvetlenül érint a munkaadó törvénysértése. Például akkor írnak az alkalmazottnak, ha a munkáltató egyáltalán nem jelentette be, vagy ha a fizetéséről és a tőle levont adóról a vállalkozás helytelen információt közölt, de akár akkor is, ha a munkaadótól nem érkezett bevallás az érintett dolgozó után. Május közepéig már kétezer ilyen levelet küldött ki az adóhivatal - mondta Kis Péter András NAV-szóvivő a napilapnak.

A hatóság legfrissebb kimutatása szerint áprilisban több mint 5300 vállalkozás szerepelt azon a listán, amely azokat a gazdasági résztvevőket gyűjti össze, amelyek a közelmúltban nem jelentették be foglalkoztatottjaik munkaviszonyát. E lajstromból két év elteltével törlik az érintetteket, de csak akkor, ha a szereplő újabb jogsértést nem követ el.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

europeer, 2020.05.29 15:12

"Az adóhivatal lecsap a csaló munkáltatókra" és "a dolgozókat arról értesítette a hatóság, hogy munkaadójuk egyáltalán nem vagy nem helytállóan jelentette be őket "
--------------
Ez a nagy lecsapás, hogy a dolgozókat értesíti a NAV?
Tényleg rábaszik a munkaadó, ha a dolgozó azt mondja neki, hogy bazmeg, nem jelentettél be.
Ja, nem. Akkor holnap már nem is kell jönnöd, mert nem vagy bejelentve.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html