Béren kívüli juttatások: ellenőrzéseket indít a NAV

Az adóellenőrök célzott vizsgálatsorozatot kezdenek a béren kívüli juttatásokra jogosító utalványokkal visszaélő cégeknél.
Csernátony Csaba, 2020. augusztus 14. péntek, 13:40
Fotó: MTI Fotó / Mohai Balázs

Az érintett társaságoknál a munkavállalók az utalványokat az átadás után röviddel készpénzben visszaválthatták, így a munkáltatók - az adók és járulékok bevallása és megfizetése nélkül - jelentős béren felüli jövedelmet juttathattak alkalmazottaiknak - közölte a pénteken a Nemzeti Adó- és Vámhivatal.

A NAV több mint ezer olyan céget azonosított és ellenőrizhet, ahol így éltek vissza a béren kívüli juttatással. A vizsgálatok a jogosulatlanul igénybe vett adókedvezményeket és az adózatlan jövedelmeket érintik.

A munkáltatóknak az ellenőrzés megkezdéséig van lehetőségük az így juttatott utalványok valós közterheit bevallani és megfizetni, korábbi bevallásaikat önellenőrzéssel módosítani.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

MaTar, 2020.08.15 09:11

Béren kívüli juttatás? Olyan nincs, bármilyen jól hangzik is. Van erre egy klasszikus magyar szófordulat: pántlikázott munkabér. És a legtöbben még örülünk is neki, hogy néhány forint adókedvezményi többletért mások döntsék el, mire költsük munkánk ellenértékét. Az állam meg úgyis elviszi a magáét: Áfa-ban, kevesebb táppénzben, kisebb nyugdíjban.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html