Kiderült: ez az adó nem érdekli a NAV-ot

Egy éve kellene különadót fizetniük a "bevándorlást segítő" szervezetek támogatóinak. A NAV-hoz még egyetlen bevallás sem érkezett, ennek ellenére egyetlen ellenőrzést sem rendeltek el - tudta meg a hvg.hu.
Domokos László, 2019. július 26. péntek, 13:50
Fotó: Getty Images

Idén június 15-ig "a NAV nem rendelt el adóellenőrzést bevándorlásikülönadó-köteles tevékenységet folytató szervezetek bevallási kötelezettségeinek teljesítése vonatkozásában" - közölte az adóhatóság a portállal.

Az immár csaknem egy éve létező adóból a Magyar Államkincstár adatai alapján egyetlen fillér sem folyt be.

Mindez nem meglepő, a különadót bevezető jogszabály értelmezését mind a mai napig nem tisztázták, így nem világos, pontosan mely tevékenységek és szervezetek támogatása után kellene fizetni.

A Velencei Bizottság, az Európa Tanács független alkotmányjogászokból álló tanácsadó szerve szerint a sarc sérti a szabad véleménynyilvánítást és az egyesülési szabadságot, ezért el kell törölni. A különadó augusztusban lépett életbe, a "bevándorlást segítő" tevékenységek és szervezetek támogatóinak 25 százalékos terhet kell befizetniük az államkincstárba, a bevallási határidő mindig a következő hónap 15. napja.

HOZZÁSZÓLÁSOK