A levéltár szombati, MTI-hez eljuttatott közleménye szerint eddig csaknem kilenc kilométer iratanyagot szállítottak át a Hess András téri épületből a XI. kerületi Daróczi úton lévő épületbe, ahol a kialakított raktárak megfelelő körülményeket biztosítanak.

A Hess András téren további kilenc kilométer iratanyag vár elhelyezésre, hamarosan megkezdődik az iratok elszállítása a Magyar Nemzeti Levéltár telephelyeire, továbbá a Daróczi útra. A költöztetés lebonyolítása után mindenütt biztosított lesz a teljes körű hozzáférés az iratokhoz.

A levéltár közleményében jelezte: megkezdődött az Országos Levéltár új épületéről szóló kormány-előterjesztés előkészítése, amelynek nyomán néhány éven belül megvalósulhat egy minden elvárásnak megfelelő levéltár.

A 444.hu pénteken vette észre, hogy alábbi üzenet jelent meg a Magyar Nemzeti Leváltár honlapján:

Értesítjük tisztelt kutatóinkat, hogy a Magyar Nemzeti Levéltár Országos Levéltára Hess András téri kutatóterme 2017. május 15-től az épületben elhelyezett iratanyagnak az 1837/2015. (XI. 24.) Korm. határozatban foglaltak szerinti költöztetése miatt a költözés lezárulásáig zárva tart, az 1945 utáni Politikai Kormányszervek és Pártiratok Főosztályának teljes iratanyaga kutatási korlátozás alatt áll.

A portál emlékeztetett: az NGM kapja meg a levéltár eddigi épületét a Várban, a levéltár számára kijelölt új hely viszont túl párásnak bizonyult, így az iratok ott veszélyben volnának, ezért azok átköltöztetését még tavaly nyáron felfüggesztették.

Az NGM a cikkre reagálva közölte: "a Magyar Nemzeti Levéltár Országos Levéltára Hess András téri kutatótermének levéltári anyagainak elhelyezése az intézmény telephelyein megoldott. A költöztetés a Magyar Nemzeti Levéltár főigazgatójának, Dr. Szabó Csabának szakmai támogatásával és hozzájárulásával valósul meg". (Szabó Csaba a levéltár nemrég kinevezett vezetője - a szerk.)