Nekimegy a kormány a nejlonzacskóknak

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium jövőre emeli a nagyon könnyű műanyagzacskók és a könnyű szatyrok díjtételét, emellett drágulnak az egyszer használatos műanyag poharak, edények is. Hosszú távon teljesen betiltanák a műanyagzacskók forgalmazását.
Szabó Dániel, 2018. szeptember 16. vasárnap, 09:35
Fotó: Napi.hu

Jelentős szigorítást tervez 2019-től az Innovációs és Technológiai Minisztérium a műanyag zacskók és egyszer használatos műanyag eszközök kiszorítása érdekében. Várhatóan szeptember végén kerül nyilvánosságra az a jogszabálytervezet, amelytől a forgalmazott műanyag zacskók jelentős csökkenését várja a minisztérium. A szaktárca hosszú távon a műanyag zacskók forgalmazásának a teljes tiltását is tervezi - idézi az Index a minisztérium közleményét.

Az indoklás szerint fejenként több mint 80 darab műanyag zacsk fogy Magyarországon, ezeket pedig általában csak egyszer használják, kidobáskor pedig nem szelektíven gyűjtik, hanem csak a sima lerakóba, így újra sem hasznosítják. Ez a környezetet szennyezi, a hosszú lebomlási idő miatt akár több száz évig. A természetbe kikerülő műanyag nem csak az állatfajok elpusztulása miatt jelent óriási kárt, de a műanyagok bekerülnek a táplálékláncba, végső soron pedig az élelmiszereinkbe és az ivóvízbe is.

Magyarországon már régen van termékdíj a zacskókra, régebb óta, mint a legtöbb európai országban. Ez már kifejtette a hatását és - a tárca szerint - csökkent a forgalomban lévő zacskók száma. De a jövőben emelik a termékdíjat a nagyon könnyű és a könnyű műanyagzacskókra, ráadásul darabonként számít majd a díj, ami a kereskedőket továbbösztönözheti a csökkentésre. Előbbi csoportba tartoznak a folpackkal bevont élelmiszerek, valamint a zsemlés zacskók is, de bármi, aminek falvastagsága 15 mikronnál kisebb. A második leginkább a csíkos zacskókra igaz.

A közlemény szerint nő az egyszer használatos műanyag poharak, edények termékdíja és a kör tovább bővül az egyszer használatos műanyag evőeszközökkel, mint például a kanál, villa, kés, keverőpálca és a szívószál.

Az ITM tervei szerint 2021. január 1-től a műanyag zacskók teljes betiltására is sor kerülhet. A környezetünkre különösen nagy veszélyt jelentő, oxidatív úton aprózódó műanyag zacskók forgalmazását a szaktárca várhatóan már 2019. július 1-től betiltja. Az ilyen zacskók gyártásánál olyan adalékanyagokat használnak, ami miatt a műanyag idővel kis részecskékre hullik szét, de biológiailag nem bomlanak le. Az aprózódás az összegyűjtést is lehetetlenné teszi, viszont megnő a műanyag táplálékláncba történő bekerülésének kockázata - írja az Index.

A fotó forrása: Pixabay.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

ptiszaii, 2018.09.16 10:13

Orbán párat fejérhúzhatna.:)
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

europeer, 2018.09.16 09:44

Az nem baj, csak azt nem értem, hogy a millió évekig sugárzó uránnak miért keresnek tárolóhelyet?
Ja, ha már tönkrebasszák a Földet, akkor rendesen ugye, fideszes környezetvédő elnökúr?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html