Nem vicc: Magyarország védőfelszerelést adományozott Észak-Macedóniának

Egészségügyi védőfelszerelést adományozott Magyarország Észak-Macedóniának hétfőn, hogy a nyugat-balkáni ország minél hatékonyabban tudjon szembeszállni az új típusú koronavírus-járvánnyal - közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Szkopjéban.
Szász Péter, 2020. április 6. hétfő, 12:43
Fotó: Pixabay

Magyarország százezer maszkkal és ötezer védőruházattal járult hozzá a világjárvánnyal szembeni észak-macedón védekezéshez - írja az MTI.

Budapest azért tud segíteni más országoknak, mert vásárolt egy maszkok gyártására alkalmas gyártósort Kínától, és hamarosan elkezdődik az egészségügyi maszkok sorozatgyártása. Folyamatosan járnak a repülőgépek a kínai nagyvárosok és Budapest között, és viszik Magyarországra az egészségügyi védekezéshez szükséges eszközöket - indokolt a döntést a miniszter.

"Mi magyarok felelős szomszédságpolitikát folytatunk, ennek keretében Szlovéniának, Horvátországnak, Szerbiának és most Észak-Macedóniának nyújtunk ilyen jellegű segítséget: "Ha ezek az országok legyengülnek a szó szoros és átvitt értelmében is, akkor a védekezési kapacitásuk is gyengébb lesz, és ha jön egy nagy, illegális migrációs nyomás, aminek sajnos megvan az esélye, akkor ez az ország nem tud annak ellenállni, nem tudja megállítani a migrációs nyomást, és nekünk, magyaroknak az az érdekünk, hogy minél délebbre legyen a migrációs nyomással szembeni hatékony védekezésnek a vonala" - mondta.

Szijjártó Péter emellett gratulált Észak-Macedóniának ahhoz, hogy a múlt héten a NATO teljes jogú tagjává vált. "Sokat küzdöttünk ezért, sokat dolgoztunk ezért, jól együttműködtünk ezért" - hangsúlyozta. Gratulált ahhoz is, hogy

Szkopje elkezdheti a csatlakozási tárgyalásokat az Európai Unióval. "Mi ezt egy nagy észak-macedón és egy nagy magyar sikernek is tartjuk, hiszen magyar az Európai Unió bővítési biztosa, és ami sok éven keresztül nem sikerült, az most végre sikerült (.), szerintünk már jóval korábban kellett volna".

A külgazdasági és külügyminiszter közölte: Budapest arra sarkallja az Európai Bizottságot, hogy "a tárgyalási keretet legkésőbb májusig állítsa össze, és a csatlakozási tárgyalások a gyakorlatban is legkésőbb júniusban kezdődjenek meg".

"Mi itt élünk a szomszédban, pontosan tudjuk, milyen jelentősége van annak, hogy a Nyugat-Balkánon béke, nyugalom és stabilitás legyen, és ezek a döntések mind ehhez visznek közelebb" - hangsúlyozta.

"Itt, a világjárvány árnyékában se felejtsük el, hogy nekünk van egy speciális kihívásunk, mégpedig a tömeges illegális migráció, a török-görög határon a helyzet továbbra is nehéz, a migrációs nyomás továbbra is jelen van, az észak-macedón határőrség csak az idei esztendőben több mint 5600 illegális határátlépési kísérletet hiúsított meg" - figyelmeztetett a miniszter. Szijjártó Péter azt is közölte, Magyarország büszke arra a 30 magyar rendőrre, aki most is az észak-macedón határon szolgál. Mint mondta, eddig összesen 1383 magyar rendőr teljesített szolgálatot különböző időpontokban Észak-Macedónia déli határán. A tárcavezető ígéretet tett arra, hogy Észak-Macedónia "a magyar rendőrök segítségére továbbra is számíthat".

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Koronat_Orsosra_Mozgalom_2, 2020.04.06 23:53

@Remete53: "349 Ft/db"

A megadott linken 17450 Ft az ára, mert csak 50 db-os kiszerelésben kapható, Móricka...

Ha ha ha
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Darabont1453, 2020.04.06 23:51

@Remete53: " 349 Ft/db,de ha sokallód,ezt a pofátlanul magas árat sok szervezet ingyen is ad neked! "

Szólhatnál a magyar fogorvosoknak, hogy hol lehet kapni ilyesmit. Pláne ingyen. Mert a legtöbben azért zárták be a rendelőiket ideiglenesen, mert nem jutnak védőfelszereléshez. A kórházi dolgozók között is elég sok a fertőzött, biztos azért mert olyan sok felszereléshez jutottak.

Azért hitelesebb lenne a hivatkozásod, ha említenél 1-2 olyan szervezetet, aki ingyen adja, mert ingyen nem kapja senki sem, akkor meg miből osztogatná ingyen....
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Remete53, 2020.04.06 23:27

@Arnika: Segítek, hogy hol lehet például beszerezni:
https://www.printker.hu/egeszsegugyi-szajmaszk-50dbcsomag-harom-retegu-eldobhato-gumis-bfe-90-41298?keyword=maszk
349 Ft/db,de ha sokallód,ezt a pofátlanul magas árat sok szervezet ingyen is ad neked!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Darabont1453, 2020.04.06 22:27

Reméljük előbb-utóbb a magyar háziorvosoknak és fogorvosoknak is jut abból a cuccból, amiből most a macedónokat és a szerbeket pátyolgatjuk.

Ettől a kis akciótól még a szerbek ugyanúgy fognak bennünket utálni, mint eddig, az 50.000 gépkarabélyt amit a horvátoknak adtunk a jugoszláv polgárháború idején ettől a pár maszktól még nem fogják elfelejteni.
A horvátok sem fogják elfelejteni a MOL és a hajdani horvát miniszterelnök Sanader korrupciós kis buliját, amiben az INA, a horvát kőolajvállalat át lett játszva a magyaroknak.
A szlovénok sem fogják elfelejteni, hogy a boxos vajda beleavatkozott a szlovén választásba pénzel támogatva a haverját és annak pártját...magyar adófizetői pénzből természetesen.
És az észak-macedónok sem fogják elfelejteni a Grujevszki ügyet, a bűnöző ex-miniszterelnökük kiszöktetését a börtönbüntetés elől és a Magyarországon való bújtatását.

Szóval ez a kis gesztus annyit ér, mint kopasz pinán a paróka.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

BattMan, 2020.04.06 17:42

Tipikus "megvásárolom a másik szeretetét" történet. Büdös köcsög maffiózó ez a "Viktor", de nevezhetnénk nyugodtan más néven is, tök mindegy... a lényeg az, hogy "szotyis" paraszt.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html