Nem akar több sört inni a román

Tavaly stagnált a románok sörfogyasztása, így 2016-ban is fejenként átlagban 80 liter sört ittak Romániában - közölte a romániai sörgyártók egyesülete.
Dzindzisz Sztefan, 2017. április 13. csütörtök, 12:32
Fotó: Napi.hu

A Ziarul Financiar című gazdasági-pénzügyi napilap által csütörtökön közölt adat szerint tavaly 15,8 millió hektoliter fogyott, az adat megegyezik a 2015-ben jegyzettel.

A román sörpiac 2008-ban érte el a csúcsot, akkor fejenként 100 liter sör fogyott. A romániai gyártóknak nem céljuk elérni a kilenc évvel ezelőtti csúcsot, sokkal jobban örülnek annak, hogy a piac stabilizálódik.

Shachar Shaine, az egyesület elnöke kiemelte, az elmúlt tizenkét évben először fordult elő tavaly, hogy a műanyag palackban árult sör értékesítése csökkent. Két százalékos volt a visszaesés, így tavaly a műanyag palackos kiszerelésű sör az eladott mennyiség 51,5 százalékát tette ki. (A jó sörből soha nem elég.)

Romániában 1998 óta árulják a sört műanyag palackokban is. Ezt az akkor még román tulajdonban levő marosvásárhelyi sörgyár honosította meg, a jelentős siker hatására valamennyi piaci szereplő bevezette - írja az MTI.

Az egyesület képviselői szerint a műanyag palackos sör esetében tapasztalt visszaesés jelzi, hogy a román fogyasztók egyre inkább a drágább termékek felé fordulnak - olvasható a Ziarul Financiarban.

HOZZÁSZÓLÁSOK