Erdei Péter a Lébényben első alkalommal megrendezett Szállítmányozás napja elnevezésű szakmai találkozón elmondta, hogy míg 2004-ben csak hat-nyolcezer, addig ma már mintegy ötvenezer olyan jármű van nyilvántartva Magyarországon, amelyek a határon túl is végezhetnek közúti fuvarozást.

Úgy vélte az elmúlt tíz év nyertese az európai fuvarozásban Lengyelország, Litvánia, Románia és Magyarország, a nagy vesztesek pedig Hollandia, Olaszország és Németország. Hozzátette: ezért tizenegy ország "közúti szövetséget" kötött, hogy elérjék, több uniós országban a helyi minimálbért (!) kelljen fizetniük az oda érkező fuvarozóknak dolgozóik számára, magyarán a nyomott bérekkel dolgozók kelet-európainak is európai bért kellene fizetniük.

Erdei Péter hangsúlyozta, ez óriási terhet róna például magyar a fuvarozókra. Kifejtette: néhány héttel ezelőtt Lengyelországgal, Szlovákiával és Csehországgal közös nyilatkozatban fejezték ki aggályaikat a tervezettel szemben.

Az alacsony bérek miatt folyamatos az elvándorlás a magyar cégektől. Nagy Zoltán, az Éder STT vállalkozás vezető helyettese elmondta, hogy a szabad versenyből adódóan a magyar fuvarozók helyzete humánerőforrás-tekintetében sem könnyű, "komoly hiány" van a szakmában, nem csak Kelet-, hanem Nyugat-Európában is.