Nem lát semmi aggasztót a monetáris tanács

Ezzel indokolta a mai kamattartást az MNB monetáris tanácsa (MT).
Napi.hu, 2015. október 20. kedd, 15:05
Fotó: Napi.hu

Folytatódhat a magyar gazdaság növekedése. Az erősödő konjunktúra mellett a gazdaságot változatlanul kihasználatlan kapacitások jellemzik, így a hazai reálgazdasági környezet dezinflációs hatású marad. Az infláció továbbra is számottevően a jegybanki cél alatt alakul - olvasható a kamattartás indoklásában.

Az MT október 20-i ülésén a gazdasági és pénzügyi folyamatokat áttekintve változatlanul hagyta a jegybanki alapkamat 1,35 százalékos szintjét.

Az ülés rövidített jegyzőkönyve 2015. november 4-én 14 órakor jelenik meg.

Az élénkülő belső kereslet és az emelkedő bérek eredményeként a maginfláció fokozatosan növekedhet, azonban a tartósan alacsony költségkörnyezet visszafogja a fogyasztóiár-index emelkedését. Az inflációs várakozások cél körül történő stabilizálódása hozzájárul ahhoz, hogy a kibocsátási rés záródásával az árazás és a bérezés középtávon is a jegybanki inflációs céllal összhangban alakuljon. Az infláció a következő hónapokban újra pozitív tartományba kerül, de még számottevően elmarad a 3 százalékos céltól és csak az előrejelzési időhorizont végére érhet annak közelébe.

A magánberuházásokra várva

Az MT szerint a gazdaság növekedésében egyre markánsabb szerephez juthat a belföldi kereslet. Az állami beruházások az EU-forrásbeáramlás erőteljes csökkenésével párhuzamosan várhatóan mérséklődnek, aminek hatását a magánberuházások fokozatos élénkülése tompíthatja. A gazdaság bővülése a legutolsó Inflációs jelentésben bemutatott előrejelzéssel összhangban folytatódhat.

Az előző kamatdöntés óta eltelt időszakban változékonyan alakult a hangulat a globális pénzpiacokon, ez azonban nem gyakorolt érdemi hatást a hazai mutatókra. Az időszak első felében a Fed kamatemelése körüli bizonytalanság, valamint a feltörekvő piacok növekedési kilátásaival kapcsolatos aggodalmak negatívan hatottak a kockázatvállalási hajlandóságra. Az időszak második felében a Fed kamatemelésére vonatkozó piaci várakozások kitolódásával kedvezőbbé vált a globális piaci környezet.

A piac elfogadja az MNB véleményét

A hazai pénzpiacot viszonylag nyugodt hangulat jellemezte, a forint enyhén erősödött az euróval szemben. A hazai cds-felár és a hosszú államkötvény hozamok az előző kamatdöntés óta eltelt időszakban mérséklődtek. A piaci hozamvárakozások a jegybank szeptemberi iránymutatásával megegyezően mozdultak el, a teljes előrejelzési időhorizonton az alapkamat tartós tartásával összhangban alakulnak.

A magyar gazdaság sérülékenységét tartósan mérsékli a magas külső finanszírozási képesség és az ennek nyomán csökkenő külső adósságállomány. A tanács értékelése szerint a nemzetközi pénzügyi környezet alakulásával kapcsolatos bizonytalanság változatlanul óvatos monetáris politikát indokol.

Az MT szerint a jegybanki előrejelzések feltételeinek teljesülése mellett az alapkamat aktuális szintje és a laza monetáris kondíciók tartós, a teljes előrejelzési időhorizonton való fenntartása összhangban van az inflációs cél középtávú elérésével és a reálgazdaság ennek megfelelő mértékű ösztönzésével.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Bulemia, 2015.10.21 09:04

Mi lenne aggasztó?

Ömlik a pénz, a jól megérdemelt pénz az MNB-be és úgy lehet gazdálkodni vele, hogy senki abba bele nem szólhat

Függetlenség!!!!


( ma éppen 311 Ft felett van az euro, jól keres az állam vele, de te sem fizetsz érte többet, tudod!? infláció meg egyáltalánnics, megfelelő móüdon kell mérni. )
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

ptiszai, 2015.10.21 07:23

@matolcsy: Neved alapján MSZMP tag Matolcsy hazudik reggel-délben-este.
Eltüntetett 265 milliárd ft-ot 6 alapítványba.
RABLÓK!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

matolcsy, 2015.10.20 16:43

Mik voltak az aggasztó tényezők?...
Migráció - megoldva
VW botrány - felfújva

Az inflációs cél a lényeg.
Az meg tartva.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html