Nem tűnnek el Magyarország szégyenfoltjai

A Magyarországon nyilván tartott több tíz ezer szennyezett területből csak néhány százon végeztek kármentesítést, a többihez csillagászati összegre lenne szükség az adófizetők pénzéből.
Komócsin Sándor, 2018. június 26. kedd, 09:30
Fotó: Shutterstock

Magyarország területén 35 000 potenciálisan szennyezett területet találtak az ezredfordulóig - írja a National Geopraphic magyar nyelvű kiadása. Ebből kevesebb, mint 600 területen történtek kármentesítési intézkedések, és az egészségünkre kockázatot jelentő tevékenységek és események sora nem zárult le.

A fő gond az, hogy szennyező fizet elve alól a károkozók meg tudnak menekülni az utóbbi évtizedek jogszabályi környezetében, és az is, hogy nincs elég pénz az államra maradt katasztrófahelyszínek kármentesítésére. Ezermilliárd forintra volna szükség (ez a budapesti 4-es metró árának több mint kétszerese) a Magyarországon jelenleg ismert, egészségügyi kockázatot és közvetlen veszélyt jelentő károk enyhítésére. Eközben a kármentesítési közbeszerzések száma csökkenő tendenciát mutat.

A cégeknek elvileg biztosítékot kell adniuk a kockázatos tevékenység megkezdése előtt, de erre nem készült részletező jogszabály. A végrehajtási rendelet hiányában nem csak a kármentesítési alap feltöltésére nincs lehetőség, de a megfelelő garanciák és letétek sem követelhetőek meg a kockázatos tevékenységet végző szervezetektől. Az ökológiai szempontból kockázatos tevékenységet végzőknek a rendelet hiányában környezetszennyezés esetére sem kötelező biztosítást kötni.

Büntetőjogi felelősség

A hatóságok csak kérelem esetén ellenőriznek, nincs folyamatos kontroll. A régóta tervezett helikopteres telephely razziák sem valósultak meg. Számtalanszor beigazolódott, hogy a szakhatóságoknak arra sem volt lehetősége, hogy a tudományosan igazolt tényeket érvényesíteni tudja a médiában és a nyilatkozatokban.

Számos szakember szerint, a biztosítótársaságoknak büntetőjogi felelősséggel kellene működni, hogy érdekükben álljon betartatni a veszélyes feladatokat ellátó jogi személyekkel a környezetbiztonsági szabályokat. Az időről időre jelentkező, emberi egészséget és ökoszisztémát veszélyeztető károk milliárdos nagyságrendűek, és jelenleg ilyen mértékű biztosítást egyik biztosítótársaság sem vállal fel.

A kötelező biztosítás mellett és azon keresztül is a megelőzésre kell tenni a hangsúlyt, megfelelő hatósági, biztosítási és felelősségvállalási rendszer kialakításával.

A fotó forrása: Shutterstock.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

a nagy hohoohooo, 2018.06.26 19:18

@dicsoszentmarton: Egy nagy lófaxt 2012-es cikk:

Egyre több az erdő Magyarországon - Origo
www.origo.hu/.../20120312-a-draga-ronkbol-nem-lesz-tuzifa-erdok-magyarorszagon...
2012. márc. 11. - Az erdő az egyetlen termék, amelyet nem piaci alapon termelnek meg - mondják az erdészek. A közhiedelemmel ellentétben gyarapodnak az erdők ... az évente kivágott faanyag még a felét sem éri el annak, amennyivel az erdők ... Ebből átlagosan valamivel több mint hétmillió köbmétert vágnak ki évente.

A Bükk fele eltűnt ,az erdők magasabban kezdődnek,egy ideig magyar hőerőművek vitték el a fát,majd Szlovákiába szállították,rablás volt.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Luftschutzbunker_Zwei, 2018.06.26 17:15

Cenzúrázunk, cenzúrázunk? Már egy környezetvédelmi témához se lehet hozzászólni, nyomorult firkászok? Ja, hogy nem illik bele a koncepcióba, hogy - miután minden mást már elloptak - immár a fáinkat és erdeinket irtják ki a mutyielvtársak, miközben a birka népet sorosozó ingyencirkusszal szórakoztatják (a szintén sorostanítvány és sorosbérenc mutyielvtársak)?

Ha ha ha
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

dicsoszentmarton, 2018.06.26 15:32

@Luftschutz
? őrjöngve irtják fáinkat és erdeinket, pusztítják el a zöldfelületeket és egész környezetünket? írja a kedves sz@rkeverő barátunk.
Az erdészeti szaklapban más van leírva.
?Az erdő az egyetlen termék, amelyet nem piaci alapon termelnek meg - mondják az erdészek. A közhiedelemmel ellentétben gyarapodnak az erdők Magyarországon, mert az évente kivágott faanyag még a felét sem éri el annak, amennyivel az erdők természetes módon növekednek.?
unker_Zwei:
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Luftschutzbunker_Zwei, 2018.06.26 13:17

"Számtalanszor beigazolódott, hogy a szakhatóságoknak arra sem volt lehetősége, hogy a tudományosan igazolt tényeket érvényesíteni tudja a médiában és a nyilatkozatokban."

Szándékosan és alaposan szétverték a környezetvédelmet, felszámolták teljes intézményrendszerét a Környezetvédelmi Minisztériumtól kezdve, a vonatkozó törvényeket felvizezték (pont ahogy a lopás sem számít már bűncselekménynek 50 ezres értékhatárig, problem solved), az esetleg tiltakozó önkéntes környezetvédőket megfélemlítették, egyiküket 4 hónapra előzetesbe zárták, példastatuálásként. Az Orsós-maffia nyílt háborút hirdetett tehát a környezet- és természetvédelem minden formája ellen ("a környezetvédelem balos issue" - mondta mindjárt két nyelven a fődakota), az csak zavarta őket megalomániás betonozó-tébolyukban, ahogy annak idején a másik elmebeteg "Főépítészt", Ceaucescut is, őrjöngve irtják fáinkat és erdeinket, pusztítják el a zöldfelületeket és egész környezetünket. Odáig jutottunk, hogy ebben a mutyiországban ma már a fatolvaj számít jogkövető állampolgárnak, és az esetleges bejelentőt vegzálják a hatóságok (saját tapasztalat), ebben a szétlopott, lezüllesztett mutyimaffia-országban, az ingyenélők és bűnözők paradicsomában.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html