Nem ússzuk meg - figyelmeztet a katasztrófavédelem

Péntekre már az egész országra kiadta a harmadfokú, piros figyelmeztetést a hőség miatt az Országos Meteorológiai Szolgálat. A súlyos hőhullám miatt a katasztrófavédelem honlapján közzétette országosan több mint 2000 helyszínre kiterjedő listáját, amelyen feltüntetik a korlátok nélkül elérhető klimatizált helyiségeket.
K. Kiss Gergely, 2017. augusztus 4. péntek, 10:21
Fotó: MTI Fotó

Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság listáját, elsősorban azoknak érdemes böngésznie, akik érzékenyek a hőségre, de nem tudják megúszni a hétvégén, hogy az utcára menjenek.

Váratlan rosszullét esetén az ország számos településén lehet felkeresni olyan helyiségeket - elsősorban polgármesteri hivatalokat, művelődési házakat, templomokat és áruházakat - ahol a melegre érzékeny emberek hűsölni tudnak.

Érdemes tehát képben lenni, hiszen már pénteken a napi középhőmérséklet a legtöbb helyen 29 Celsius-fok körül vagy afelett alakul. Az előrejelzés szerint a csúcshőmérséklet 35-40 fok között várható, szombaton pedig a forróság még tovább fokozódhat.

A katasztrófavédelem szerint egyes kockázati tényezők felgyorsíthatják a túl magas testhőmérséklet kialakulását. Ilyen a kor, az akklimatizálódás hiánya, a dehidratáció (csökkentett tápanyag és folyadékbevitel, vizelethajtó tabletták, alkoholfogyasztás miatt), a gyógyszerszedés, a mozgáshiány, a túlsúly, a fáradtság, az alváshiány, a hosszú, magas intenzitású edzés, illetve védőruha viselése - írták.

HOZZÁSZÓLÁSOK