A keddi döntéssel az alapkamat már a negyedik egymást követő hónapban maradt rekordalacsony szinten, 1,35 százalékon. Matolcsy György MNB-elnök a júliusi kamatdöntő ülés után jelentette be, hogy véget ért az alapkamat-csökkentési ciklus.

Akkor azt is mondta, hogy a jegybank a következő években hosszan tartó, laza monetáris politikára rendezkedik be.

A monetáris tanács megítélése szerint a jegybanki előrejelzések feltételeinek teljesülése mellett az alapkamat aktuális szintje és a laza monetáris kondíciók tartós, a teljes előrejelzési időhorizonton való fenntartása összhangban van az inflációs cél középtávú elérésével és a reálgazdaság ennek megfelelő mértékű ösztönzésével - olvasható a tanács kamatdöntés után kiadott keddi közleményében.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsa keddi, kamatdöntő ülésén változatlanul, 1,35 százalékon hagyta a jegybanki alapkamatot. A döntés megfelel az elemzői várakozásoknak.

A keddi döntéssel az alapkamat már a negyedik egymást követő hónapban maradt rekordalacsony szinten, 1,35 százalékon. Matolcsy György MNB-elnök a júliusi kamatdöntő ülés után jelentette be, hogy véget ért az alapkamat-csökkentési ciklus. Akkor azt is mondta, hogy a jegybank a következő években hosszan tartó, laza monetáris politikára rendezkedik be.