Nem várható fordulat a munkanélküliségben

Pozitívan értékeli a munkaerő-piaci aktivitás növekedését a KSH legfrissebb adatai alapján a CIB és Takarékbank elemzője, de mindketten úgy vélik, hogy ennek ellenére az év hátralévő részében és jövőre sem várható, hogy jelentősen csökkenne a munkanélküliség.
MTI, 2011. október 28. péntek, 11:35
Fotó: Napi.hu

A KSH adatai szerint a harmadik negyedévben 33 ezerrel (0,87 százalékkal) többen dolgoztak Magyarországon mint az előző év azonos időszakában, így a foglalkoztatottak száma 3 millió 856 ezer volt. A munkanélküliek száma az egy évvel korábbival lényegében megegyezett, 462 ezer fő volt, amely 10,7 százalékos munkanélküliségi rátát eredményezett a 15-74 évesek körében.

Idén június-augusztushoz képest 19 ezerrel 2,49 millióra csökkent a gazdaságilag inaktívak száma, így mivel a munkanélküliek száma csökkent, munkaerőpiacon újonnan megjelenők a foglalkoztatottak számát növelték.

A Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) MTI-hez eljuttatott közleményében kiemeli, hogy az adatok szerint immár 14 hónapja töretlen a foglalkoztatottak számának előző év azonos időszakához viszonyított emelkedése. A létszám és kereset statisztika adatai alapján a foglalkoztatottság bővülése mögött a versenyszféra állt, hasonlóan az eddigi tendenciákhoz - emeli ki az6 NGM. Az összes új feldolgozóipari rendelésállomány augusztusi, előző évhez képest mért 12 százalékos növekedése az ágazatok teljesítményének javulását, valamint ezen keresztül a foglalkoztatás további növekedését vetíti előre.

Hatnak a nyugdíjszigorítások?

Barta György, a CIB Bank elemzője az MTI-nek elmondta: a munkanélküliségi ráta a vártnál kissé jobban alakult, ez elsősorban annak tudható be, hogy a foglalkoztatottak száma tovább emelkedett, bár még mindig nem éri el a válság előtti szinteket. Mint megjegyezte, a munkanélküliek számában az ilyenkor általában támogató szezonális tényezők ellenére sem volt esés, ezenkívül még mindig jelentős a munkanélküliként eltöltött idő átlagos hossza.

Az elemző pozitívumként értékelte, hogy feljebb kúszott a gazdaságilag aktívak száma. Ez Barta György szerint egyrészt a munkaerő-piacra újonnan belépőknek, például a frissdiplomásoknak, másrészt valószínűleg a várt nyugdíjszigorítások közvetett hatása.

Hangsúlyozta: egyértelmű munkaerő-piaci fordulatról csak a munkanélküliségi ráta több, egymást követő esése után lehet beszélni. A CIB előrejelzése szerint idén még nem várható érdemi javulás a munkaerőpiacon, az év végi munkanélküliségi ráta - hasonlóan a tavalyihoz - 10,8 százalék lehet. Barta György hozzátette: 2012-ben már lehet javulás, de az elsősorban az "igencsak költséges" közmunkaprogramokból adódhat. A szakértő szerint a munkanélküliségi ráta jövőre is végig kétszámjegyű marad, éves átlagban 10,5 százalék lehet. A szakértő elmondta, 2012-ben a munkanélküliek számát növelheti a korábban nyugdíjazottak részleges visszavezetése a munkaerő-piacra, az állami szférában várható elbocsátások, valamint a minimálbér emelése.

A közfoglakoztatás segíthet

Oszlay András, a Takarékbank elemzője a elmondta: a szeptember-novemberi időszakban még kissé csökkenhet a munkanélküliség, előrejelzése szerint 10,6 százalék lehet a ráta, mivel a közfoglalkoztatásban a nyári hónapok kissé gyengébbek foglalkoztatási szempontból (például zárva vannak az oktatási intézmények). Az év egészében azonban átlagosan 11 százalék lehet az állástalanok aránya, mivel a foglalkoztatás növekedése "nem túl impresszív" (a harmadik negyedévben az előző év azonos időszakához képest kevesebb mint egy százalékkal nőtt).

A szakértő hozzáfűzte: bár a gazdaságilag inaktívak közül ugyanakkor sokan térnek vissza a munkaerő-piacra a valamelyest szigorúbb szabályozás miatt (például rokkantnyugdíjasok), nem mindenki tud ugyanakkor közülük elhelyezkedni, így a munkanélküliségi ráta a következő időszakban is kétszámjegyű marad.

Oszlay András várakozása szerint jövőre csak kismértékben, az idei 11-ről 10,7 százalékra csökkenhet a munkanélküliségi ráta, de még 2013-ban sem csökken 10 százalék alá.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

megalodon, 2011.10.28 12:42

@Zodiakus: Kb a duplája- triplája a tényleges munkanélküliség ami valahol a jól ismert 1 millió körül vagy afölött lehet... ha levonod a teljes népességből a nyugdijasokat meg a tanulókat-gyerekeket meg az abszolult rokkantakat és az aktív dolgozókat akkor accem bőven milla felett lesz az a bizonyos szám...persze ebben benne van aki összekapirgál őstermelőnek álcázva párezret havonta ,dehát ez nem munka hanem létfenntartás.. a többi fusizik
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Zodiakus, 2011.10.28 12:16

Ha nem tekintjük "vállalkozónak"azt aki kimegy a nagyobb városok piacára és elad mondjuk naponta 100 tekercs WC papírt,akkor a munkanélküliség 15-18%.Sokan már nincsenek a rendszerben regisztrálva.Ha nem kap segélyt,egy idő után automatikusan törlődik a rendszerből.Tehát a statisztika szerint állást talált.Pedig nem,ül otthon,csendben.Ebből következik hogy mit is ér a statisztika.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

yooseph, 2011.10.28 12:12

Hazug és direkt tény elferdítő a cikk.
A munkanélküliségi ráta a mostani kormány totojázása miatt nem javul, de így is drasztikus lesz amint életbe lépnek az első hatályos módosítások következményei. Az ingyenélők csak akkor eszmélnek, ha a postás már nem hozza a többi munkában szorgoskodó által összedobott pénzt.
Persze már látszik a válasz tendencia: egyre több krónikusnak nevezhető és leszázalékolást jelentő betegségnél nő az akut tendencia: szkizofrénia, COPD, szándékos önkárosító magatartások.
Érdekes módon az öngyilkossági tendencia ezt követi...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

megalodon, 2011.10.28 12:00

A közfoglalkoztatás keretében exportálható kínai jellegü árucikkeket kellene előállítani, akkor az államnak csak a kömunkabér és a kínai munkabér (30-40.000 Ft/hó) különbségét kéne fedezni sőt a kínai cuccra rakodó vámok és fuvarköltségek miatt talán még ennyit sem, ahhoz hogy versenyképes legyen a nálunk varrt poló, akár nullszaldós is lehet a mutatvány--- ha füvet nyírnak akkor meg az adófizetők fizetik a teljes összeget a fű meg újra nő...

szóval nehezén fogható fel, hogy milliók várnak európaszerte a segélyekre a kínai gagyi meg özönlik befele
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html