Német-magyar háborúvá alakul az uniós vétóvita

Vitába keveredett német megszólalókkal a magyar miniszterelnök arról, melyikük országa jár igazán jól az EU-val. A szócsatából kiderül, hogy lehet kritizálni a magyarországi német beruházásokat, ám úgy tűnik, a bíráló is tudja, hogy ezek nélkül eltűnne a térképről az ország, amelyet vezet.
Komócsin Sándor, 2020. december 1. kedd, 10:23
Fotó: Getty Images

A magyar és a lengyel miniszterelnök terve, miszerint megvétózzák az EU-s költségvetés és helyreállítási alap elfogadását bírálatokat vált ki Németországban - derül ki a Népszava összefoglalójából. Először a Kelet-Európában érdekelt német nagyvállalatok érdekképviselete javasolta a vétó mellőzését, majd Martin Schulz német szociáldemokrata EP-képviselő szólalt meg, aki szerint Magyarország csak az EU pénzére tart igényt, miközben a legalapvetőbb európai jogállami normák betartását is elutasítja.

Erre reagálva Orbán Viktor, Magyarország miniszterelnöke megjegyezte, hogy Németország az egységes európai piac legnagyobb haszonélvezője, és csak az uniós piacon elért haszna egy részét juttatja vissza Magyarországnak EU-támogatások formájában. Orbán szerint Magyarország esetében az Európai Unió gazdagabb államai, élükön Németországgal évente körülbelül 6 milliárd eurót visznek el különböző jogcímeken. Eközben Magyarország az unió költségvetéséből körülbelül évi 4 milliárd eurót kap.

Hocinesze

A Népszava a sajtóban korábban megjelent elemzésekre hivatkozva felhívja a figyelmet arra, hogy ez az Orbán-kormánynak a (főként német) multinacionális cégeket kiemelten kedvezményező gazdaságpolitikája miatt lehet így. A G7 gazdasági portál számolta ki két éve: Magyarország az Orbán-kabinet idején kétszer akkora támogatási szintet biztosít a multiknak, mint amennyit az előző, baloldali kormányok alatt kaptak.

Például miközben az exportárbevétel több mint felét a multik adják, a társasági adó kétharmadát a vizsgált időszakban a magyar tulajdonú cégek fizették be, amelyeket a kormány keményebben adóztat a multiknál: árbevétel-arányosan a teljes mértékben hazai cégek 0,8, míg a teljes mértékben külföldi cégek 0,6 százalékot fizettek be.

A cégadó-rendszert torzítják a multikat erősítő kedvezmények: a teljes mértékben magyar tulajdonú cégek az adóalapjuknak a 12 százalékát tudták különböző kedvezmények segítségével "eltüntetni", míg a teljes egészében külföldi tulajdonú cégeknél 17 százalék volt ez az arány. A G7 konklúziója szerint - "a vizsgált öt évben a külföldi tulajdonú cégek arányosan közel másfélszer annyi adókedvezményt kaptak, mint a hazaiak".

Irgum-burgum

Eközben a Politico azt írta, hogy Varsóban üzleti körök, köztük bankok és a munkaadók szövetsége megismételte korábbi tiltakozását az ellen, hogy a kormány megvétózza az uniós keretet, amelyek legnagyobb haszonélvezői közé tartoznak a lengyel vállalatok. A Mateusz Morawiecki miniszterelnöknek küldött levél kiemeli, hogy az ország üzleti partnerek és pénz nélkül maradhat, ha ragaszkodik a két pénzügyi terv megtorpedózásához.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Brennus, 2020.12.02 15:28

Lehet jogosan félni a jogállamiság ellenőrzésétől, ha azok, akik ellenőrizni akarnak másokat, nem fogadják el a racionális érveket.

Augustus császár görög születésű rabszolgája Phaedrus A FARKAS ÉS A BÁRÁNY történetében bemutatta hogyan lehet legitimálni az eltervezett erőszakot:
"A szomjas farkas és a szomjas kis bari
Ugyanazon patakra ment véletlenül.
A jámbor gyapjasnál az ordas följebb állt,
Gonosz szándékkal mégis így kötött belé:
"Mért bolygatod fel nékem a patak vizét,
Ha én iszom?" A gyapjas félénken felelt:
"Hogyan tehetném, kérlek, mit szememre hánysz?
Hiszen a víz felőled árad szájamig."
A bárány hiába érvelt racionálisan, a farkas mégis felfalta.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

oligomer, 2020.12.02 11:21

@Sorathul: Migráció. Ez az egyetlen ok, amit én gondolok. Ez nincs tisztázva. 2015-től ez egy ütőkártya Orbán kezében a hazai politikában. Ebben nem fog engedni, mert az elmúl 5 év migránsozó retorikája semmibe veszne és a 2022 választáson baromi sokat vesztene.
Egyébként ez a kérdéskör valóban nincs tisztázva az EU-ban.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Sorathul, 2020.12.02 09:47

@oligomer:
"akkor jogos a kérésem, hogy pontosítson az EU"
Jogos lenne a helyi törvényeknél is ez esetleg.
Az, hogy te mit kérsz, sajnos senkit sem érdekel. Nincs beleszólásod még idehaza se.
"Nem akarom túlragozni, de ez így egy rohadt nagy katyvasz, ahol az erőseb kutya..."
Röviden és tömören kb. ennyi. Pont mint idehaza, ezért nem is értem ezt az idegenkedést az eljárásról.
Ha minden ilyen pontosan lenne deklarálva törvény szinten, akkor nem lenne szükség bíróságokra sem ilyen mennyiségben, hisz egy program elvégezné az ítélethozatalt az esetek 90%-ában.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

oligomer, 2020.12.02 09:00

@Sorathul:
?A Momentum vörös vonalak átlépésével vádolja a magyar kormányt, de ők is bevallják, hogy ez nem igaz? ? fogalmazott Menczer Tamás videóposztjában, melyben az látható, amint Cseh Katalin, a Momentum egyik brüsszeli képviselője arról beszél, hogy Orbán Viktor az Európai Néppárt által felrajzolt vörös vonalakat egymás után lépi át, azonban Donáth Anna egészen más véleménnyel van erről. A Momentum másik EP-képviselője szerint a kormány ?nem lépett át vörös vonalakat?.
Én nem vagyok politikus sem jogász, hanem egyszerű mérnök, Ha ők akik napi szinten ezzel foglalkoznak, nem tudnak dűlőre jutni, hogy mi a helyzet jelenleg, akkor jogos a kérésem, hogy pontosítson az EU, hogy milyen kritériumoknak kell megfelelni a jogállamiság szempontjából.
A Lisszaboni Szerződés 2009.dec.1-én lépett hatályba,azóta azért eltelt jó néhány év, és jó lenne aktualizálni.
Még arról sem képesek megállapodni, hogy ténylegesen ki a menekült, és a gazdasági bevándorló. Ha valaki elutasítja a nyitott határok elvét, az jogállam vagy sem? Nem akarom túlragozni, de ez így egy rohadt nagy katyvasz, ahol az erőseb kutya...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Sorathul, 2020.12.02 07:58

@oligomer:
Még mindig nem érted?
Nem véletlen a jogállam meghatározásának pontatlansága, aminek értékrendjét viszont a Lisszaboni Szerződés meghatározza.
Mivel az EP és az EB bizonyos szervei hoznak majd döntést, ahol különböző emberek különböző módon értelmezik a jogállam fogalmát (ki tágan, ki szűken), éppen ezért nem kellene mindenki levesébe köpni, amit csinálunk jelenleg.
Ha majd a többség ott úgy dönt, hogy márpedig nem felelünk meg, nem tehetsz semmit. Ezért kellett volna szövetségeseket keresni a szerveken belül, nem pedig leköpni mindenkit.
Egyébként meg mit háborogsz ezen? Hisz idehaza Magyarországon is ugyanez történik, csak kicsiben, és annyi különbséggel, hogy itt a döntéshozók között lassan csak a Fidesz dominál. Minden akadályt leépítenek ehhez, és új törvényekkel kövezik ki az utat.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html