Németországból jött figyelmeztetés hazánknak

Sem a magyaroknak, sem a németeknek, sem Európának nem áll érdekében, hogy Magyarország politikailag és gazdaságilag is elszigetelődjön - mondta Michael Roth, a német külügyminisztérium európai ügyekért felelős államminisztere Budapesten hétfőn egy sajtóbeszélgetésen.
Index.hu, 2014. október 28. kedd, 08:38

A miniszter - aki a német kormány álláspontját ismertette - szerint aggodalomra ad okot többek között a reklámadó, a médiaszabályozás, az internetadó, a földtörvény, az alkotmányozás körülményei, a sarkalatos törvények meghozatala és Orbán Viktor tusványosi beszéde.

Michael Roth mondta, az elmúlt években egy sor olyan döntés született Magyarországon, amelyek, ha elszigetelten nézik azokat, még nem adnak okot különösebb aggodalomra. "Ha azonban az egyes építőkövek egy mozaikká állnak össze, akkor arról beszélni kell".

Roth úgy véli, hogy Európa nem elsősorban belső piac vagy valutaközösség, hanem az értékek uniója, és éppen ezért az unióban nem tekinthető érvényesnek az egyes országok belügyeibe való be nem avatkozás klasszikus tilalma, éppen ellenkezőleg, barátoknak kötelessége nyíltan és őszintén beszélni egymással - idézi a Portfolio beszámolóját az Index.

Liberális demokrácia Magyarország?

A német baloldali politikus Orbán tusványosi beszéde kapcsán elmondta, az európai demokrácia liberális demokrácia volt, ma is az, és a jövőben is az marad: "remélem, hogy az elkövetkező hetekben, illetve hónapokban sikerül tisztázni, hogy Magyarország természetesen szintén elkötelezett-e a liberális demokrácia mellett".

Roth szerint erről nincs mit tárgyalni. Úgy vélte, Magyarország az unió közepén fekszik, és politikailag is a középhez kell tartoznia.

Mint emlékezetes Orbán Viktor július végén azt mondta, hogy "ami Magyarországon ma történik, értelmezhető úgy, hogy a mindenkori politikai vezetés arra tesz kísérletet, hogy az emberek személyes munkája és érdeke, amelyet el kell ismerni, az a közösség, a nemzet életével szoros összefüggésben álljon, a kapcsolat megmaradjon, ez a kapcsolat erősödjön. Vagyis a magyar nemzet nem egyének puszta halmaza, hanem egy közösség, amelyet szervezni, erősíteni és építeni kell. Ilyen értelemben tehát az az új állam, amit Magyarországon építünk, illiberális állam, nem liberális állam. Nem tagadja a liberalizmus alapvető értékeit, mint a szabadság, de nem teszi ezt az ideológiát az államszerveződés központi elemévé, hanem egy attól eltérő, sajátos nemzeti megközelítést alkalmaz."

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Abbe, 2014.10.28 18:34

@rw2: " a gazdákról jut eszembe, Emlékszel-e a mezőgazdasági gépjárművel behajtani tilos táblákra? Nos az a véleménynyilvánítás szabadságának durva korlátozása volt."

Több forduló volt traktorokkal a fővárosban!
Senki nem tiltotta meg , hogy bejöjjenek a városba tüntetni tömegközlekedéssel, vagy szgk.-val. Megunták utánuk az amúgy is ramaty állapotú utakat a nehéz gépekkel.
Ezek szerint, ha a vadászok jöttek volna tüntetni, akkor puskával kellet volna jönniük.

A német rendőrről azt mondtad, értett a tömegoszlatáshoz. Rendben. Szerinted a magyar rendőrség hol és mikor tudott ebbéli jártasságot szerezni? 2006- ig pár száz fociőrülttel volt csak dolguk, nem gyújtogató, tankot elkötő, rendőrt dobáló "forradalmárral".
Ez természetesen nem menti az előforduló túlkapásokat. De az sem fordulhatna elő egy jogállamban, hogy merő politikai haszonszerzésből megfélemlítik a rendőrséget, ha vandálok ellen fellép. Igaz, hogy Balsay nagymester alkotmánybíró lett... Az is igaz, hogy ehhez a beosztáshoz az előmenetele nem volna elég, de az ő esetében a hála mindenek felett. Egyet azért meg kellene jegyezni: ha a rendőr azt mondja oszolj, akkor oszolj van! Erről részemről ennyit.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

zappara, 2014.10.28 15:54

@zappara:

ja: szól

kieg (ha már itt vagyok)
az indivídum felszámolása, kiiktatása a lényege
erre pl. nagyon jó a közérdek és az egyéni érdek szembeállítása (ahogy nálunk korábban, s máshol sem okoz problémát..de a közérdek címén sok mindent le lehet nyomni az emberek torkán (pl. közérdeket szolgált a trafikpiac újraosztása? frászt..az egész rendszerváltás duma csupán annyiról szól, hogy anno ők még fiatalok voltak, s nem voltak kellő közelségben a vályúhoz..most pótolják be a lenyúlásokat, amiket akkor elmulasztottak.. s ha már felforgatják ennek érdekében az egész gazdaságot..miért ne építenének ki egy hűbéres osztályt is, akik hozzájuk hűségesek, mert tőlük függnek?
hiszen az ő hatalmuk örök, nemdebár..(mint demokráciában szokásos, vagy mégsem?)..az, hogy te ezt hogy gondolod, mindegy, ezt ők így gondolják
lásd: isten, kereszténység..hasonló
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

zappara, 2014.10.28 15:39

@lomb:

Lehet, hogy az illiberális demokrácia emberközelibb

épp arról szólt, hogy az egyént szorítsák vissza, nyomják le
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

rw2, 2014.10.28 15:39

@Abbe: a gazdákról jut eszembe, Emlékszel-e a mezőgazdasági gépjárművel behajtani tilos táblákra? Nos az a véleménynyilvánítás szabadságának durva korlátozása volt.

"Szerinted mit kaptak volna a pofájukba"
Volt anno egy interjú egy német rendőrrel aki értett a tömegoszlatáshoz. Meg kellene nézned, és nem írnál ilyen hülyeséget. Abból amit ő mondott mi a helyes teendő, ők hogyan intézik, aszerint nem kellett volna megsérülnie senkinek.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

zappara, 2014.10.28 15:27

@lomb:

míg az illiberális demokráciában - eddig - ez nem fordult elő, itt szabadon, retorziótól való félelem nélkül fejtheti ki az álláspontját.


gondolom, most mászol ki a törmelék alól, mert rád szakadt a plafon...
amúgy nyilván a személyes jogaid elvétele egyenes arányban áll a szabadságod növekedésével..
minél többet vesznek el, annál nagyobb a szabadságod
ugye?? (csak a gyengébbek kedvéért)
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html