Nemzetközi zöld kötvényből is finanszírozza magát az állam

Magyarország az Európai Unióban az elsők között bocsátott ki zöld kötvényt – jelentette be Varga Mihály a Facebookra feltöltött videójában. A befolyt összeget a központi költségvetés egyes zöld kiadásainak finanszírozására és refinanszírozására használják majd.
Domokos Erika, 2020. június 2. kedd, 21:48
Fotó: Pixabay

A 1,5 milliárd euró értékben kibocsátott, 15 éves futamidejű kötvényekből befolyó források kizárólag "zöld" beruházásokra használhatók fel. A kötvény kibocsátásával egyértelmű üzenetet küldtünk a piacok felé Magyarország környezetvédelmi elkötelezettségéről - mondta a tárcavezető a Pénzügyminisztérium közleménye szerint.

Az Államadósság Kezelő Központ Zrt. tájékoztatása szerint a június 2-án kibocsátott nemzetközi zöld kötvény 1,5 milliárd euró összegű, 15 éves futamidejű, 1,75 százalékos fix kamatot fizető sorozat hozama 1,9 százalékkal haladja meg a referenciának számító hasonló futamidejű euró midswap hozamát.

A kötvénykibocsátás főszervezői a Credit Agricole CIB, az ING Bank és a JP Morgan Securities pénzintézetek voltak.

A kibocsátás főbb adatai:

  • Összeg: 1,5 milliárd euró
  • Lejárat: 2035. június 5.
  • Kupon: 1,75% p.a.
  • Kibocsátási ár: 97,332%
  • Hozam: 1,957%
  • Hozamfelár: A 2035. május 15-én lejáró német kormánykötvény (Bund) + 214,6 bázispont (190 bázispont az euró midswap felett)

A kötvények iránt kimagasló, több mint ötszörös volt a befektetői érdeklődés. A jelentős túljegyzésnek köszönhetően a kötvényeket az eredeti árindikációnál (MS + 240 bp) 50 bázisponttal szűkebben sikerült árazni - írta az ÁKK.

A befolyt összeget a kibocsátó a központi költségvetés egyes zöld kiadásainak finanszírozására és refinanszírozására fogja fordítani a szuverén Zöld kötvény keretprogramjával összhangban - írta az ÁKK.

Áprilisban volt az idei első nemzetközi kötvénykibocsátás
Magyarország áprilisban 2 milliárd euró értékben bocsátott ki 6 és 12 éves futamidejű államkötvényeket. A befolyó összeget az ÁKK általános finanszírozási célokra fogja felhasználni.

Az euróban kibocsátott zöld kötvény az első lépés egy új befektetői réteg felé - közölte Varga Mihály, aki szerint az, hogy közel 7,7 milliárd euró értékben adtak be ajánlatot a befektetők az első magyar zöld kötvényre azt jelzi, hogy továbbra is bíznak Magyarországban és a magyar gazdaságpolitikában.

A tárcavezető szerint a zöld kötvény olyan államkötvény, amelynek forrásait igazoltan környezetvédelmi, klímavédelmi fenntarthatósági célokra kell fordítani. "Olyan projektek finanszírozására fordítjuk a befolyó összeget, amelyek összhangban vannak a magyar klímastratégiával." Ilyen projektek például az üvegházhatású gázok alacsonyabb kibocsátásával járó közlekedést, a vizek fenntartható használatát és védelmét, a hulladékcsökkentést, valamint az egészséges ökoszisztémák védelmét szolgáló beruházások.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

europeer, 2020.06.03 08:25

A ZŐD nyugtat. Tényleg?
Egy rakás zöldhasú, az biztosan.
Max 20% az autós szennyezés, de ezt még akkor adták ki, amikor nem volt az utakon elektromos meg hybrid jármű.
A marhatartás 51%
A feleslegesen legyártott, felfújt, szélnek eresztett lufikról pedig kussolnak a kamuzöldek.
A kamuzöldeknek a bolti nylonzacsi szúrja a szemét, a lufieregetés nem. A rtott, felfújt, szélnek eresztett lufikról pedig kussolnak a kamuzöldek.
A bolti nylonzacsi szükséges higiénikus vásárláshoz, a lufi haszontalan, káros f@szság.
A kamuzöldek tiltakoznak az autó ellen, de a többsége mégis azzal jár, mert kényelmes, megvéd az eső ellen, magukkal vihetik a melóhoz, szórakozáshoz szükséges holmijaikat.
A fejlődést a közlekedési eszközök tették lehetővé.
Ha nem lenne gépjármű, akkor Karácsony sem gyalogolt volna Szabolcsból Budapestig, hogy főpolgi lehessen.
Tényleg, Karácsony milyen járművel ment a fővárosba? Az ellen nem tiltakozott?
A kamuzöldek csak méregzöldek.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

narancsragacs, 2020.06.03 06:52

Ezeknek a narancsoknak a stadionfű is "zöld" :)))
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html