Több mint 7000 Europass mobilitási igazolványt állított ki a Tempus Közalapítvány az elmúlt 7 évben. Ez a dokumentum a külföldön töltött szakmai gyakorlat, tanulmányút vagy önkéntes munka igazolására szolgál, és segítheti az itthoni elhelyezkedést is.

Az Europass dokumentumcsalád tagjaként a mobilitási igazolvány csak meghatározott minőségi követelményeknek megfelelő programok esetén igényelhető, mint például az Európai Bizottság Erasmus, Leonardo, Comenius vagy Grundtvig programjai. Mivel egész Európában használják a mobilitási igazolványt, segítségével a többi országban is egyértelművé válik, hogy milyen készségekkel rendelkezik a fiatal, konkrétan mit és milyen szinten tanult, illetve milyen munkafolyamatokba kapcsolódott be a külföldi tartózkodása során.

A 2011-es adatok szerint a mobilitási igazolvány igénylői leginkább a 25 év alattiak korosztályából kerülnek ki, akik maximum 4 hetet töltöttek valamelyik uniós országban. A gyakorlatok helyszíne a legtöbb esetben Németország, amelyet Nagy-Britannia és Franciaország követ a listán.

Magyarországon az Europass portfólió többi tagja is népszerű. Az egységes európai önéletrajzot például 244 ezren töltötték ki idén magyar nyelven, ezzel Magyarország a negyedik helyen áll Európában, ahol az Europass önéletrajzot kitöltők száma már elérte a 18 milliót.