Netes álhirdetők csaltak ki 43 millió forintot

A Sárvári Járási Ügyészség jelentős kárt okozó, bűnszövetségben és üzletszerűen elkövetett csalás bűntette és más bűncselekmények miatt emelt vádat az ellen az öt férfi ellen, akik országszerte 48 sértettet tévesztettek meg valótlan internetes hirdetésekkel 2016 augusztusától kezdődően - írta a ügyészség.
Domokos Erika, 2018. október 24. szerda, 09:28
Fotó: Napi.hu

A vádirat szerint az egyik Heves megyei községből származó vádlottak eladásra hirdettek nagy értékű mezőgazdasági gépeket (traktorokat, vontatókat, bálázó gépet, ekét), valamint műtrágyát, teherautó gumit és élőállatot különböző, többségében agráripari gépek és agrárcikkek kereskedelmével foglalkozó internetes hirdetési oldalakon 2016 augusztusától kezdődően. Előfordult az is, hogy a vádlottak tűzifát vagy mobiltelefont kínáltak megvételre a gyanútlan vevőknek - írta az ügyészség közleményében, amit a hvg.hu szemlézett.

A vádlottak egyik esetben sem rendelkeztek az eladásra meghirdetett áruval, szándékuk arra irányult, hogy megtévesszék a hirdetésre jelentkezőket és megszerezzék a pénzüket.

A sértettek a vételárat vagy annak egy részét a hirdetésben megadott, korábban valamelyik vádlott nevére nyitott bankszámlára utalták. A kicsalt legkisebb összeg 50 ezer forint, a legmagasabb összeg 5 842 000 forint volt. A bankszámlákra a sértettek összesen 43 690 420 forintot utaltak át, amit a vádlottak bankautomatákból vettek fel készpénzben, majd az összegen megosztoztak.

Az okozott kár nem térült meg, ezért a büntetőeljárás során valamennyi sértett polgári jogi igényt jelentett be a kára megtérítése érdekében. A Sárvári Járási Ügyészség a vádlottakkal szemben végrehajtandó szabadságvesztés kiszabására tett indítványt - közölte az ügyészség.

HOZZÁSZÓLÁSOK