NGM: marad 16 év a tankötelezettségi korhatár

A szakképzés átalakítás nem érinti a tankötelezettségi korhatár emelését - reagált az emeléssel kapcsolatos sajtóhírekre a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM).
Napi.hu, 2015. február 24. kedd, 12:26
Fotó: Napi.hu

A szakképzéssel kapcsolatban tervezett, illetve elfogadott intézkedések között nem szerepel a tankötelezettségi korhatár emelése, sem azzal összefüggő egyéb intézkedés. A sajtóban megjelent hírekkel ellentétben a szakképzés átalakításából nem következik automatikusan a korhatár emelése. Ahogy korábban is hangsúlyoztuk, a tankötelezettségi korhatár semmilyen módon nem jelent gátat annak, aki tanulni akar - írta közleményében az NGM. A szakképzés átalakítását célzó intézkedések bővítik a tanulók továbbtanulási lehetőségeit, növelik a szakképzés presztízsét - véli a minisztérium.

A Magyar Nemzet "a szakképzési stratégiára" hivatkozva írt arról, hogy ismét feljebb emelhetik a tankötelezettség csaknem három évvel ezelőtt 18-ról 16 évre leszállított korhatárát. A szakképzés kiterjesztése azonban az intézkedés visszavonását eredményezheti. A kormány által elfogadott koncepció azzal összefüggésben veti fel a 2012 őszétől hatályos passzus módosításának szükségességét, hogy a szakképzésben hosszabbá válik a képzési idő, miközben a lemorzsolódás ebben az iskolatípusban már most 30 százalékos.

HOZZÁSZÓLÁSOK