Nő a feszültség a Balaton egyik strandján - reagált a hatóság

A szezon közepén kezdték meg a balatonlellei kikötő kotrását, az iszapot a szomszédos strandra teríti a munkát végző cég. A hatóságok szerint az eljárás szabályos, a nyaralók viszont aggódnak, mert kisebb félsziget alakult ki a fürdőzésre kijelölt helyen - értesült a HírTv.hu.
K. Kiss Gergely, 2017. augusztus 5. szombat, 16:56
Fotó: Napi.hu

Ömlött a kikötő kotrásából származó homokos víz a strand közelében lévő móló mellé Balatonlellén. A munkára azért van szükség, hogy a nagyobb hajók is ki tudjanak járni. A déli parti kikötők szinte mindegyike küzd az áramlások miatti feltöltődéssel - olvasható a portálon.

A szomszédban nyaralók között vannak, akik nem örülnek. "Ez nem kellemes, a gyerekek itt fürdenek. Kérdés, hogy mennyire fertőző, és ha valóban lesz valami probléma, ki vállalja ezért a felelősséget. Miért nem lehetett ezeket az engedélyeket időben beadni, nyolc év alatt? Eddig a kotrást mindig időben elvégezték" - mondta egyikük.

A kikötő üzemeltetője azt mondja: a hatóságok engedélye alapján a homokot a mólószárak mellé kell rakniuk. A Közép-dunántúli Vízügyi Igazgatóság Balatoni Kirendeltsége szerint ez balatoni szürke homok nagyon kevés szerves anyagot tartalmaz, ezért nem veszélyes.

Az elmúlt napokban a homokot a móló másik szára mellett rakták le. Itt homokpad alakult ki a strandon, és a víz is sekélyebb lett a területen.

(Képünk illusztráció)

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

sirásó, 2017.08.05 20:43

ez gond? ugorjatok át fenyvesre! valamelyik korrupt barom kiadott egy többszázméteres balatonba nyúló kikötő építési engedélyt, ami meg is épült, és mindez miért? néhány komálos fa..opó vitorlás havernak jó legyen, többmillió magyar meg le van szarva!!!! igy lassan balatonmáriafürdő felé megkezdödött a balaton iszappal való feltöltödése! a fonyod-badacsony vonaltól nyugatra megszünik a tó egy két évtizeden belül? http://www.balatontipp.hu/balatoni_hirek/balatoni-iszapcsapda-osszees https://atlatszo.hu/2016/07/02/gigantikus-yachtkikoto-epult-a-balatonon-a-szomszed-strandon-felmeteres-az-iszap/kuves-elmeletekkel/ http://index.hu/belfold/2016/03/12/pocsolyat_csinalhat_a_gigakikoto_a_balatonfenyvesi_strandbol/ tényleg lelle a gond? szerintetek a felelős patkányok kik lehetnek és hol vannak? elhagyták már az országot jattal a zsebben? vajon kik lehetnek a klub tagjai, akiknek a kedvéért hazavágták a balaton harmadát szép csendben?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html