A cégek  jelentős része számára mindössze néhány nap maradt hátra olyan adók bevallására és megfizetésére, mint a helyi iparűzési adó, a reklámadó, illetve a társasági adó. A társasági adó átgondolt stratégiával, például egy körültekintően kiválasztott sportegyesület támogatásával csökkenthető is. A jövőre életbe lépő adóváltozások miatt érdemes még idén átdolgozni a céges cafeteria szabályzatot, hiszen több juttatás is kedvezőtlenebb módon adózik majd 2017-től.

Az adott adónem hatálya alá tartozók számára a legközelebbi fontos határidő december 20., figyelmeztetnek a Mazars nemzetközi könyvvizsgáló és tanácsadó vállalat szakértői. Eddig a határnapig kell feltölteni, tehát bevallani és megfizetni a várható összegű innovációs járulékot, a reklámadót, az evát, a helyi iparűzési adót, illetve a társasági adót is (utóbbi kettőt abban az esetben, ha a 2015-ös éves nettó árbevétel meghaladja a 100 millió forintot).

December 31-ig, azaz a gyakorlatban január 2-ig választható a pénzforgalmi elszámolás az áfafizetési kötelezettség szempontjából, bár minden adózónak egyedileg érdemes végiggondolnia, hogy számára milyen megoldás a legkedvezőbb. Amennyiben az áfaalanynak ingatlana van, és azt jövőre értékesíteni kívánja, vagy éppen bérbe adná, szintén január 2-ig kell bejelenteni, hogy a tevékenységet általános forgalmiadó-fizetési kötelezettség mellett kívánja végezni.

"Társasági adófizetés szempontjából már a feltöltési kötelezettség kalkulálásakor célszerű végiggondolni, hogy a 2016-os évre vonatkozóan hogyan csökkenthető a társasági adókötelezettség az adóalap-csökkentő tételek alkalmazásával, illetve adókedvezmények igénybevételével, továbbá milyen adóalap-növelő tételekkel kell számolni" - hangsúlyozta H. Nagy Dániel, a Mazars Kft. senior adómenedzsere.

Még nem késő például az adókedvezményekkel járó támogatások lebonyolítását elindítani, fontos azonban, hogy a szükséges igazolás beszerzése mellett a támogatást is el kell utalni az adóév végéig. A látvány- és csapatsportok, valamint a filmalkotások és előadóművészi szervezetek támogatása esetében sem szabad megfeledkezni a kiegészítő támogatásról, mely továbbra sem minősül elismert költségnek társasági adó szempontból. A teljes összegű adóelőny eléréséhez ezeket is utalni kell az idei évben.

A cégeknek az éves társasági adó feltöltéskor fontos lehet a tavalyi adóév népszerű újdonsága is, amelynek értelmében az adózó kedvezményezett célra ajánlhatja fel a fizetendő adó egy részét. Jelentős kedvezményt jelent, hogy az adózó a felajánlott összeg után jóváírásra jogosult. A jóváírás mértéke a felajánlott összeg - de legfeljebb a fizetendő adó 80 százalékának - 7,5 százaléka adóelőlegből, illetve 2,5 százaléka adóból történő támogatás esetén. Tekintettel arra, hogy a decemberi előleg-kiegészítés alkalmával átutalt összeg esetén még a magasabb, 7,5 százalékos jóváírás érhető el, az ilyen célra szánt összegekről célszerű még a feltöltéskor rendelkezni.

A gyakran változó cafeteria-szabályozás miatt a cégeknek igencsak résen kell lenniük. A béren kívüli juttatásokat érintő, jövőre életbe lépő adóváltozások miatt javasolt még idén átdolgozni a céges cafeteria szabályzatokat. Érdemes arra is figyelni, hogy az egyes meghatározott juttatások köre 2017-től kibővül a béren kívüli juttatások csoportjából kikerülő elemekkel. Így jövőre például az Erzsébet-utalvány, a helyi utazásra szóló bérlet, az iskolarendszerű képzés, a munkahelyi étkeztetés és az önkéntes pénztári hozzájárulás is "egyes meghatározott juttatásként" lesz adóköteles.

"Amennyiben a munkavállalóknak összeállított juttatáscsomag ilyen, a jövőben kedvezőtlenebb adózással érintett elemeket is tartalmaz majd, érdemes végiggondolni, hogy mely elemeket lehet még szilveszterig kiosztani, amennyiben beleférnek a törvényben meghatározott éves keretösszegekbe. Ilyen lehet az éves utazási bérlet, ami a jövő évi 43,66 százalék helyett év végéig még 34,51 százalékos adóteher mellett juttatható" - hívta fel a figyelmet H. Nagy Dániel.