A 30-59 éves magyarok 67 százaléka biztosan vagy valószínűleg elmegy nyaralni az idén - derül ki a felmérésből, amely szerint főleg a budapestiek engedhetik meg, hogy utazzanak. A fővárosiak 74 százaléka tervezi az utazást, de a községekben élők alig több mint felének jut erre.

Érdekesség, hogy akik mennek, azok nem sajnálják a pénzt: a kutatásban résztvevők azt mondták, átlagosan összesen 204 ezer forintot költenek majd az utazásra, ami 9 ezer forinttal több mint tavaly. Viszont az érintettek negyede 100 ezer forintnál kevesebbet szán a célra, a válaszadók fele 100-300 ezer forintot, míg 11 százalékuk 300-500 ezret költene, 5 százalék pedig félmillió forintnál is többet szán a nyaralásra.

Az utazási kiadásokat a válaszadók 77 százaléka teljes egészében, vagy döntően saját megtakarításból fizeti, míg a nyaralásra készülők 11 százalékának valamelyik családtagja segít be. A legtöbb esetben két embernek a pihenése jön ki ebből az összegből. Ami azért is jó, mert a legtöbben (41 százalék) kettesben mennek nyaralni, míg csak 20 százalék számol háromfős utazással.

Az egyedül utazók viszont a társasághiányát pénzköltéssel pótolják: magukra 147 ezer forintot költenek, míg a párosan nyaralóknál fejenként 79 ezer forintot költenek. A négyen utazók már átlagosan 283 ezer forintot költenek összesen, így egy fő költsége 71 ezer forintra rúg.

A magyarok 33 százalékának viszont egyáltalán nem megy nyaralásra: 59 százalékuk azért, mert nincs pénze, 27 százalék egyszerűen inkább másra költené megtakarítását. A válaszolók 12 százalékának egyszerűen ideje nincs a pihenésre.

Az érintettek 67 százaléka minden esetben köt utasbiztosítást, amely napi néhány 100 forintért baj esetén akár milliós kiadástól mentesíti a nyaralókat.