Nyikos cáfolja Papcsákot

Igenis megállapítottam, hogy az MNB ingatlanvásárlásai jogszerűek voltak, emellett azonban felróttam az igazgatóságnak, hogy nem mérlegelte, hosszú távon van-e értelme mondjuk egy kastély megvételének - mondta a Világgazdaságnak Nyikos László, az MNB felügyelőbizottsága (fb) jobbikos tagja, reagálva Papcsák Ferenc fb-elnök pénteki, a Napi.hu-nak adott interjújára.
Napi.hu, 2016. május 2. hétfő, 10:46
Fotó: Napi.hu

Nyikosnak a jegybank hat ingatlanvásárlásáról készült jelentése a pénteki fb-ülésen csak egy igen szavazatot kapott, valamint egy nemet, míg négyen tartózkodtak. A dokumentumot pedig titkosították, miután leszavazták Nyikos azon javaslatát is, hogy a jelentés kerüljön fel a jegybank honlapjára.

Papcsák Ferenc pedig az volt a fő probléma a jelentéssel, hogy nem adott választ arra, az MNB igazgatósága - mint jogi személy - jogszerűen vásárolta-e meg a szóban forgó ingatlanokat. Emellett az fb-elnök szerint az sem derült ki a dokumentumból, hogy e tárgyban milyen a nemzetközi gyakorlat. Továbbá nem vizsgálta meg az MNB ingatlanstratégiáját visszamenőlegesen, és nem járta körbe alaposan a hasznosítás kérdését sem.

Ezzel szemben Nyikos a Világgazdaságnak azt mondta: nem volt meg a kétely a jegybanki döntéshozókban, vajon szabályosak voltak-e az ingatlanvásárlások. Az igazi gond az fb-tag szerint az lehetett, hogy azt is megállapította: az MNB igazgatósága még a hatályos jegybanktörvényben adott széles jogkörén is túlterjeszkedett, amikor összesen 260 milliárdot juttatott a 2013 decembere és 2014 decembere között létrehozott hat alapítványának. Ennek Nyikos szerint azért van köze az ő jelentéséhez, mert azon hat ingatlanból, melynek megvásárlását ő górcső alá vette, az MNB négyet átadott az alapítványainak.

HOZZÁSZÓLÁSOK