A BME hallgatói nyílt levelet intéztek Orbán Viktor miniszterelnökhöz. Ebben széleskörű egyeztetést és hatékony társadalmi diskurzust sürgetnek hozzáértők és érintettek szakmai tapasztalatainak bevonásával, egy reális időkereten belül. A levelet jegyző Kovács András elnök az egyeztetés reményében arra szólítja fel a kormányt, hogy tegyenek pontot a felsőoktatás körüli heves vitákra, a hallgatóság indulatos ellenállására és tisztázzák az elmúlt időszak félreértéseit. A közös cél eléréséhez kulcsfontosságú az érintettek bevonása, a felsőoktatási reform problématerének feltárása és a lehetséges megoldások felvetése - hangsúlyozza Kovács.

Az egyetemek és a felsőoktatás finanszírozási problémája mindannyiunk számára nyilvánvaló, azonban a rendszer strukturális átalakítása nem csak a diákok és a kormány, hanem az egész társadalom érdeke - áll a levélben.

"Úgy gondoljuk, ha mi is csak tiltakozunk, a jelenlegi helyzet nem fog megváltozni. Nyílt társadalmi párbeszéd kialakítását és közös megoldáskeresést javaslunk egyetemi hallgatók, intézményi képviselők, oktatók és független gazdasági szakértők bevonásával. Szeretnénk Önnel és Kormányával együtt dolgozni a magyar felsőoktatás versenyképes finanszírozhatóságának ügyén, hiszen a konszenzus mindannyiunk közös érdeke. Célunk, hogy az érintettek ne csak a keretszámok, a tandíjmentesség vagy a hallgatói szerződések intézményének problémájaként kezeljék a kérdést!" - fogalmaz Kovács András a levélben.

Az elnök megjegyzi: tisztában vannak azzal, hogy a "Miniszterelnök Úr sürgeti a felsőoktatási rendszer átalakítását", ugyanakkor - az elmúlt évek ellentmondásos folyamatainak fényében - kérik "megértő türelmét".

"Az eszköz az Ön kezében van, a reform azonban olyan nemzetstratégiai kérdés, amelynek megfelelő előkészítéséhez és megvitatásához nyílt társadalmi párbeszédre van szükség" - áll az Orbán Viktornak címzett levélben. "Legyen nyilvános, hogy mi a probléma valódi oka, hogy az érintettek ne csak a bőrükön érezzék, hanem értsék is a kormány megoldásért tett intézkedéseit", ezért a felsőoktatás komplex helyzetének tisztázásához közös koncepcióalkotásra és nyílt tervezésre szólítják fel a kormány képviselőit a BME hallgatói.

 

A hallgatók elengedhetetlenek tartják, hogy a kormány:

  • tiszteljen meg bennünket érdemi válaszával, hiszen Miniszterelnöke felelős politikusként választási kampányában is gyakran hangsúlyozta a nemzeti konzultáció jelentőségét;
  • vizsgálatokkal, kutatásokkal, hatástanulmányokkal támassza alá a változások irányának társadalmi hozadékát;
  • adjon teret a nyilvános egyeztetésnek, hogy minden szereplő megfelelően artikulálhassa véleményét;
  • szakmai alapokon, minőségi szempontok szerinti intézményirányítást és finanszírozást hozzon létre;
  • kezdeményezze és támogassa az Országos Felsőoktatási Egyeztető Fórum (OFEF) megalakítását a Magyar Rektori Konferencia, a hallgatók, a gazdasági szereplők és a média összefogásával;
  • törekedjen arra, hogy a probléma megoldása ne tandíj- és létszámkérdésként, hanem a magyar oktatás versenyképes finanszírozhatóságának feltételeként jelenjen meg!


A szegediek már átadták a követeléseiket

Közben a szegedi hallgatók már átadták követeléseiket a felsőoktatás tervezett átalakítása miatt tiltakozó hallgatók a Csongrád megyei kormányhivatalban. A követeléseket, amelyeket a Szegedi Tudományegyetemen tartott hétfői fórumon fogadtak el, mintegy háromszázan írták alá. Medvegy Gábor, a demonstráció egyik szervezője újságíróknak elmondta: a fórumon résztvevő hallgatók és oktatók felszólították a kormányt, kezdődjön el a köz- és felsőoktatás átfogó reformja, úgy, hogy annak irányát a szakemberek határozzák meg. Követelik még, hogy a teljes állami támogatású helyek száma ne csökkenjen a 2011-es szint alá, állítsák le a forráskivonást a szektorból, töröljék el a hallgatói szerződéseket, ne korlátozzák az egyetemi autonómiát, valamint teremtsék meg a társadalmi esélyegyenlőséget a felsőoktatásban.

Évszázados bűn

A hallgatói tiltakozáshoz kapcsolódva a legnagyobb ipari szakszervezet keddi közleményében követelte, hogy a kormány azonnal vonja vissza a felsőoktatási keretszámcsökkentési tervet. A VDSZ szerint az oktatási rendszer szétverése minden eddiginél nagyobb elvándorlási hullámot indíthat el a fiatalok körében, s ez a jóvátehetetlen bűn a jelenlegi döntéshozók lelkén szárad - fogalmaz a közlemény.

Az intézkedéssel a kormány Magyarország egyetlen kitörési lehetőségét, a tudást készül elvenni a fiatalok többségétől, ezért a vegyész szakszervezet tiltakozik a bevezetés ellen. Az esélyegyenlőség csökkentésével, a tanuláshoz való hozzáférés szűkítésével pedig a kormány behozhatatlan hátrányba hozza az országot is, s ez jóvátehetetlen bűnnek minősül - szögezi le Székely Tamás elnök, aki azt is hozzáteszi: ha valóban a tudás a fontos - ahogy ezt a döntéshozók is állítják -, akkor a kormányzat meghallgatja az érdekképviseleteket, és visszavonja azt az intézkedési tervet, amellyel gyakorlatilag kivégzi a felsőoktatást. A VDSZ ezért elvárja a felelősen gondolkodó döntéshozóktól, hogy vonják vissza a tervet, s tárgyaljanak a hallgatókat képviselőkkel.

A vegyipari szakszervezet ugyanakkor kijelenti: a VDSZ szolidáris a diákokkal, támogatja a megmozdulásaikat, s erre szólít fel minden érdekvédelmi tömörülést is. Emellett azt is hozzáteszik: "a politikai pártok most azzal segítenek a leghatásosabban, ha nem akaszkodnak rá piócaként a hallgatók megmozdulásaira, csak csendes jelenlétükkel növelik a demonstrálók létszámát".

A mérnökök is támogatják a megmozdulásokat

A Mérnökök és Technikusok Szabad Szakszervezet (MTSZSZ) is közölte: az MTSZSZ számára kiemelkedően fontos a fiatalok képzése, ezért a szakszervezet támogatja az egyetemeken szervezett megmozdulásokat. A mérnökök érdekképviselete is hangsúlyozza közleményében, hogy a magyar társadalom, a gazdaság fellendüléséhez kvalifikált munkavállalókra van szükség. A felsőoktatás megújítására szükség van, de az érintettek bevonásával, ésszerűen a kor követelményeihez igazítva, mindenki számára elérhető módon.

Közleményükben hangsúlyozzák: a felsőoktatást érintő megszorító intézkedések az egyetemek működőképességét veszélyeztetik. Az oktatásban, kutatásban további visszaesést eredményez. Az egyetemeken dolgozókat elbocsátások fenyegetik, a hallgatókat arra kényszerítik, hogy határainkon túl folytassák tanulmányaikat, vagy lemondjanak a továbbtanulásról. "Gondoskodni kell az ország jövőjéről, azt pedig kiművelt emberfőkkel lehet előre mozdítani" - áll a közleményben.

A szakszervezet ugyanakkor felszólítja a diákokat, hogy vegyék fel a kapcsolatot az MTSZSZ Hallgatói Tagozatával a jövő egzisztenciális biztonsága és az összefogás érdekében.

Az Együtt 2014 jogosnak tartja a megmozdulást

Az Együtt 2014 Választói Mozgalom közleményében tudatta: jogosnak tartják a magyar fiatalok felháborodását a kormány felsőoktatási terveivel kapcsolatban, és támogatja az - alkotmányos keretek között maradó - tiltakozó akciókat. A közleményben leszögezik: nem elfogadható az olyan tandíj, amely már az indulásnál kizár egyeseket a felsőoktatásból, amely ésszerűtlen és elviselhetetlen terhet ró a hallgatókra, amely nem a felsőoktatás javításáról, hanem a költségvetési lyukak betömködéséről szól.
Az Együtt 2014 közleményében arra mutat rá: a normálisan működő országokban megszokott tandíj és a Magyarországon bevezetendő költségtérítés között óriási különbség van - hallgatónként forint százezrekben, néha milliókban mérhető különbség. A tandíj bevezetése mellett ösztöndíj bevezetésére is szükség van - azoknak, akik kiemelkedő teljesítményt nyújtanak és ösztöndíjat azoknak, akik rászorulnak. A diákhitel azonban az Együtt 2014 szeirnt erre nem megoldás, csak a probléma súlyosbítása: a megfizethetetlen terhek elől ugyanis a diákok egy része külföldre menekül, míg másik részük évtizedekre eladósodik - évekkel azelőtt, hogy egyáltalán elkezdhetne pénzt keresni.
Az Együtt 2014 mellett már az MSZP ifjúsági tagozata is jelezte támogatását a hallgatói megmozdulásokkal kapcsolatban.