Nyugdíj: lesz, aki már december elején megkaphatja a pénzét

A szokásos, általában a hónap második hetében érkező nyugdíjakat decemberben jóval előbb folyósítja a Magyar Államkincstár Nyugdíjfolyósító Igazgatósága - derül ki a Magyar Államkincstár honlapjáról.
Szabó Zsuzsanna, 2020. december 1. kedd, 09:57
Fotó: Shutterstock

Az éves ütemezés szerint általában az adott hónap 10-12. napján érkezik a számlákra a nyugdíj, de az idei kalendárium szerint azoknak, akik átutalással kérték a járandóságukat, már december 2. körül számíthatnak a nyugdíjukra - írja az Index.hu a Magyar Államkincstár honlapján található információk alapján.

A járandóság már tartalmazza a novemberi kiegészítő nyugdíjemeléssel megnövelt, év elejéig visszamenőleg megemelt összeget.

Amennyiben az ellátást postai úton fizetik, a kézbesítés a Magyar Posta Zrt. által előzetesen biztosított úgynevezett nyugdíjkifizetési naptárban meghatározott napon történik,vagyis a posta tájékoztatása szerint ebben a hónapban is 12 munkanapon át viszik ki a nyugdíjakat, a pontos dátumot pedig az a nyugdíjkifizetési naptár tartalmazza, amelyet a nyugdíjasok minden év novemberében kapnak meg.

A nyugdíjasok egyébként november elején kapták meg az úgynevezett kiegészítő nyugdíjemelés összegét. A 2020-as költségvetés tervezésekor ugyanis 2,8 százalékos inflációval számolt a kormány, így januárban ennyivel emelkedtek a nyugdíjak és a nyugdíjszerű ellátások. Az első nyolchavi adatok alapján ugyanakkor a Pénzügyminisztérium szakemberei arra jutottak, hogy akár 4 százalék lehet a várható nyugdíjas fogyasztói árnövekedés, a kormány emiatt 1,2 százalékos kiegészítő nyugdíjemelésről határozott.  A kiegészítést januárig visszamenőleg, egy összegben kapják meg az érintettek az aktuális nyugdíjukkal egy időben. Ez a lépés összesen 47 milliárdos kiadást jelent az államnak.

Jövőre pedig megkezdődik a 13. havi nyugdíj visszatérése: ez a gyakorlatban azt jelenti majd, hogy januártól az egyhavi járandóság 25 százalékát kapják meg pluszban az nyugdíjasok. 2022-ben 50, 2023-ban pedig a 75 százalékát, azaz 2024-ben érkezik majd először a dupla nyugdíj februárban a nyugdíjasoknak.

HOZZÁSZÓLÁSOK