Ez vár a jövő nyugdíjasaira - ki jár jól ezzel?

Milyen lesz a hamarosan induló nyugdíj-előtakarékossági kötvény? Szakértők szerint a fő kérdés az, miként biztosítható, hogy az érintettek havi rendszerességgel öngondoskodjanak ebben a konstrukcióban - írta a Világgazdaság.
Domokos László, 2018. december 5. szerda, 16:04
Fotó: Unsplash

A korábbi bejelentés szerint még idén kidolgozhatja az új nyugdíj-előtakarékossági lehetőséget a kormányzat. Ezzel együtt egyelőre kevés részlet ismert az akár már januártól elérhető kötvényről, miközben az új, hosszú távú öngondoskodási forma mintája a Babakötvény lehet - írta a napilap.

Varga Mihály pénzügyminiszter a Mabisz konferenciáján arról beszél, hogy a nyugdíj-előtakarékossági kötvény tulajdonosa a az öregségi nyugdíjkorhatár elérésekor (ez jelenleg 65 év) dönthet arról, hogy azt járadékra vagy egyösszegű támogatásra váltja. Még október közepén jelentette be Barcza György, az ÁKK Zrt. vezérigazgatója állt elő azzal, hogy az ÁKK-nak a kormány asztalán fekvő javaslata szerint az állam beléphet a hosszú távú nyugdíjcélú megtakarítások piacára.

Majd néhány nappal később Varga azt mondta, hogy nyitott a kormány az ÁKK nyugdíjjavaslatára, jó lehetőségnek tekintik az állampapírokon keresztüli öngondoskodást. Azóta az is kiderült, hogy az újfajta állampapír kamatprémiuménak mértéke az életkor függvényében változna. Az is fontos jellemzője lesz, hogy a nyugdíjkötvényt csak a lakosság veheti, az intézményi szereplők ki lesznek zárva a vásárlói körből.

Nagy kérdés azonban, hogy a kamatprémium az életkorral párhuzamosan nő vagy csökken. Ha a pénzügyi tudatosság, az öngondoskodás elősegítése a fontosabb a cél, akkor az állam a minél fiatalabban elkezdett megtakarításokat preferálhatná magasabb kamatozással, ám a praktikum (és a szükség) amellett szól, hogy az eddig a nyugdíjas évekre nemigen készülő, minimálbéres "elveszett nemzedék", a mai 40-50 évesek számára nyíljon lehetőség arra, hogy némi extrával növeljék nyugdíjukat - állapította meg a Világgazdaság. Szakértők szerint nem kell túlbonyolítani a rendszert, akár két-három sávval is lefedhető a 20-65 éves kor közötti megtakarítási időszak.

A fő kérdés, hogyan tudja az állam elérni, hogy a megtakarítók - azaz a majdani nyugdíjasok - valóban hosszú távon (évtizedeken keresztül), havi rendszerességgel fizessenek be a számlájukra. Ez ugyanis a Babakötvénynél nem sikerült: a Magyar Államkincstár (MÁK) adatai szerint a 2018 első tíz hónapjában csaknem tízmilliárd forinttal növekvő Start-számlás állományból mindössze 2,3 milliárdot tett ki a magánszemélyek által utalt összeg, az állománybővülés zöme az újonnan nyitott számlákra az állam által fizetett 42 500 forintos életkezdési támogatás. Az egyéni befizetések értéke jócskán elmarad a havi 5 ezer forinttól: 10 hónap alatt átlagosan 14,3 ezer forint érkezett.

Ráadásul az is probléma, hogy Államadósság Kezelő Központ Zrt. és a MÁK aligha lesz hajlandó aktív, egyéni ügyfélkapcsolati rendszert kiépíteni. Az is fontos volna, hogy a befizetett összegek azonnal kamatozzanak, a hozamot ne csak az év végén fennálló állományra fizesse az állam. Egyelőre az sem látszik, hogy a nyugdíjkötvény hogyan adhat valódi időskori biztonságot, ehhez ugyanis olyan biztosítási elemek beépítése lehet szükséges (például rokkantság esetén díjátvállalás), amelyet az állam aligha vállal fel.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

rotaryfun, 2018.12.05 22:21

Persze majd focikötvény lesz ez is a végére. Kapsz egy örökös széket valamelyik üres stadionban.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

kanri, 2018.12.05 16:43

NEM NEM és NEM. Fityeszes állami ügybe nem lépünk be. Lenyúlják, elveszik, a végén kaphatsz 20 rongyot és kussolj. Ne erőlködjetek, a manyup után senki nem fogja rátok bízni a pénzét. Tetves lenyúlós g...cik.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

europeer, 2018.12.05 16:34

1., "Ez ugyanis a Babakötvénynél nem sikerült:"
Naná. Az ország történelmében már többsz9r bebizonyosodott, hogy a magyar politikus a legmocskosabb tolvaj gazember. Pénzt, ingóságot a szeme előtt tartani az egyenlő a kirablással.
Legutóbb pont a fidesz-kdnp qrmány lopta meg a népet a manyuppal, és gyanús összefonódásai vannak brókerekkel, akik a fideszeseket kifizették, a lakosságot nem.
2., "Nagy kérdés azonban, hogy a kamatprémium az életkorral párhuzamosan nő vagy csökken."
Szerintem nem kérdés, hogy mindig a rosszabbik verzió valósul meg, így a nép csakis a rövidebbet húzza. A másik, hogy minek ugorjak bele egy biztos lenyúlásba, mivel ebben a qrva országban mindig mindent változtatnak, és a nép csak xarul jöhet ki belőle.
3., "az öregségi nyugdíjkorhatár elérésekor (ez jelenleg 65 év) dönthet arról, hogy azt járadékra vagy egyösszegű támogatásra váltja."
Ez minden elérési, vagy határozott idejű megtakarításos biztosításnál így van. Akár élet, akár nyugdíjbiztosítás.
4., "hogy az eddig a nyugdíjas évekre nemigen készülő, minimálbéres "elveszett nemzedék", a mai 40-50 évesek "
NEM elveszett nemzedék, HANEM ELVESZTETT, KICSINÁLT NEMZEDÉK. a SZEMÉT MAGYAR POLITIKUSOK KICSINÁLTÁK EZT A GENERÁCIÓT.
Nézzük: a szemét jelenlegi politikai ganétúra
eladta a munkahelyeket
megszüntette a munkahelyeket
világpiaci árakat hozott, de lenyomta a béreket
a nagy munkanélküliség kényszervállalkozóit rommá adóztatta
szétbaxta az egészségügyet.
És még van pofátok a szemünkbe hazudni. Köpjétek szemen magatokat alja rohadék politikusok! Örüljetek, hogy nem jártatok úgy mint ceausescu, köszönjétek meg ennek a birka népnek. A taxisblokádnál kellett volna rendbe rakni a fejeteket.
Köszönettel tartoztok, nem népnyúzással.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html