Nyugdíjminimum: a kormány rövidre zárta az ügyet

Egy képviselői kérdésre adott minisztériumi válaszból kiderült a kormány álláspontja az öregségi nyugdíjminimum esetleges emeléséről: a tíz éve változatlanul havi 28 500 forintos, az alapvető létfenntartáshoz is kevés összeg változására nincs remény - írja az mfor.hu.
K. Kiss Gergely, 2018. november 13. kedd, 18:59
Fotó: Unsplash

Rétvári Bence szerint jelenleg a társadalombiztosítási nyugdíjrendszer átfogó felülvizsgálata nincs napirenden - idézi a portál. Ez egyben azt is jelenti, hogy a demográfiai folyamatok - öregedő társadalom, egyre kevesebb járulékfizető, egyre több nyugdíjas - kezelését nem a nyugdíjrendszeren belül, hanem például a gyerekvállalás ösztönzésével próbálja kezelni a kormány.

Az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára arra hívta fel a figyelmet Hohn Krisztina LMP-s képviselő érdeklődésére, hogy a nyugdíj összegét az "aktív életpálya során nyújtott biztosítási teljesítmény szerint" állapítja meg a nyugdíjrendszer: minél több az aktív év és minél magasabb az átlagkereset, annál nagyobb nyugdíjra számíthat a nyugdíjba vonuló. Ugyanakkor a rendszer szolidaritási elemeket is tartalmaz, amelyek a rövidebb szolgálati időt és alacsonyabb keresetet felmutatni képes biztosítottak esetén érvényesülnek, vagyis számukra is biztosít valamekkora ellátást.

Az államtitkár szerint nagyon kevés embert érint a minimum összeg, csekély számú ügyben kell ekkora összeggel kalkulálni, arányuk tizedszázalékban mérhető. A Pénzcentrum közölt erről adatot nemrég, a portál szerint januárban 69 ember részesült 28 500 öregségi nyugdíjminimumban. Ennél kevesebb összegben részesült ugyanakkor további 4761 ellátott. Ők azok, akiknek a 20 év szolgálati idejük sincs meg, vagyis nem jogosultak teljes nyugdíjra, csak résznyugdíjra - olvasható az mfor.hu-n.

Pedig épp a családtámogatás miatt lenne fontos

Miközben a nyugdíjmegállapításnál már nem túl fontos mutató, a szociális ellátásokat nézve a nyugdíjminimum jelentősége hatalmas. Számos egyéb juttatás között az öregségi nyugdíj legkisebb összegének különböző százalékos mértékeiben határozzák meg, nem csak a méltányossági nyugdíjak, hanem a gyes, a gyet és az anyasági támogatás mértékét is.

Mindezek miatt a nyugdíjminimum összegének emelése százmilliárdos nagyságrendű kiadási pluszt okozna a költségvetésben.

 

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

antitroll, 2018.11.16 22:20

@tlg01:
Korábban dönteni kellett:
nyugdíjat kapsz, vagy munkabért. A munkabér és a juttatások miatt inkább az utóbbi volt a jobb opció.
Most ha jól tudom változtak a szabályok, azaz megkaphatod a nyugdíjat munka mellett is. Még én sem néztem utána, nem időszerű még, mire az lesz, még sokszor változhat.
Valaki azt mondta, hogy most sem automatikus. Az öregségi nyugdíj korhatár elérésekor meg kell szakítanod a munkaviszonyt, megigényelni a nyugdíjat. Utána ismét elhelyezkedhetsz, vagy visszamehetsz a korábbi munkáltatóhoz, csak sokkal kedvezőbb feltételekkel. kapod a fizetést, nem kell járulékokat fizetni, csak jövedelemadót és kapod a nyugdíjat.

Ennyi felvezetés után...
Az öregségi nyugdíjjal valóban "terheljük" a nyugdíjkasszát, de közben fizetjük a magasabb jövedelem okán a nem kevés adót is.

Fontos tudni, hogy a fentiek kizárólag a versenyszférában igazak, a közszférában 65 év felett nem, vagy csak nagyon kivételesen lehet öregségi nyugdíjkorhatár felett dolgozni. Mellette meg sehogy!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

europeer, 2018.11.16 19:23

@francois "mai naptól kezdve jóval 20 év múlva jelentekezenék az ő adóbevételeik.":
1., A felsőoktatásba már a töredéke sem jelentkezik, tehát 16-18 év múlva már termel a gyárban, vagyis adót lapátol.
2., Akik most dolgoznak, azok megtermelik a maguk nyugdíját, a régiek nem fizettek járulékot, vagy csak alig. Az első SZJA-t, magasabb járulékot 1990-ben fizettük.
Nehogymá az övékét fizessük, nekünk meg ne adjon az állam. Ezen az elven a mostani nyuggerek nem jogosultak nyugdíjra.
Egyébként amíg egyetlen forintot is kiküld a tetves fidesz qrmány erdélybe, felvidékre, ukrajnába, addig az itteniek több ellátást érdemelnének, nem szívatásokat. 100 milliárdokat b@szkodunk kintre, és ennek a tetű vezérnek meg az urizálását is kitermeljük.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

tlg01, 2018.11.16 15:22

@antitroll: csak 1 kérdés - nem vagyok szagértő
mint alkalmazott nálatok senki nem megy ny.-ba
a jogosultság elérésekor így nem is terhelitek ny.kasszát
úgy hogy mellette tovább dolgoztok?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

francois, 2018.11.16 14:52

Az újabb hírek szerint a kormány beszáll a nyugdíjpénztári üzletbe. Elkezdődik, tehát az eddigi pletykák kezdenek valóra válni.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

antitroll, 2018.11.14 02:47

@ziziza:
Egy dologban nincs igazad.
A jarulek plafon es ezzel egyutt a nyugdijmaximum eltorlese tobbet hoz a konyhara, mint visz.
Akornyezetemben es jomagam is jo paran boven az atlag feletti jovedelemmel rendelkezunk, azaz magasabb nyugdijterheket fizetunk, fizet utanunk a munkaltato. Tapasztalatbol irom, hogy ebben a korben kevesbe jellemzo, hogy az oregsegi nyugdijkorhatar eleresekor letesszuk a lantot. Sokkal valoszinubb, hogy tovabb dolgozunk, ha kozben nem dobjuk el a kanalat. Szoval tovabb is adozunk a magasabb jovedelem utan, a tisztan nyugdijban toltott eletevek szama is alacsonyabb. Miota osszezagyvaltak a jarulekot az adokkal, meg inkabb igy van.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html