Novemberi nyugdíjemelés: valaki hibásan számolt

Másképp értelmezi a nyugdíjtörvényt a KSH, mint a nyugdíjasszervezetek, már 2012 óta. A kormány a KSH száma alapján szabja meg, mennyivel kell novemberben visszamenőleg emelni a nyugdíjakat, ha az infláció a tervezettnél magasabb. A nyugdíjasszervezetek szerint azonban a törvény alapján nem azt az adatot kellene használni, amit a KSH megad - hívta fel a figyelmet a 24.hu.
K. Kiss Gergely, 2020. október 28. szerda, 14:37
Fotó: Getty Images

A nyugdíjtörvény szerint a nyugdíjakat januárban annyival kell emelni, amennyi az adott évre a költségvetésben tervezett fogyasztói árnövekedés. Ez az idei évre 2,8 százalék volt. Ha viszont az infláció várhatóan ennél több lesz, a nyugdíjasoknak kiegészítő nyugdíjemelés jár novemberben. Idén ezért jár kiegészítés. Legalább 1 százalékos eltérés esetén novemberben januárig visszamenően kiegészítő nyugdíjemelést kell adni, és decemberben már az emelt nyugdíjat kell folyósítani. Ha az eltérés 1 százaléknál kisebb, akkor novemberben az egész évre szóló különbözetet egyben kell kifizetni - olvasható a portálon.

A Központi Statisztikai Hivatal augusztusi fogyasztóiár-statisztikájából meg lehet tudni, hogy mennyi volt az augusztusi éves infláció (az idén 3,9 százalék), valamint a január-augusztusi átlagos infláció (3,5 százalék). Azt azonban nem hozták nyilvánosságra a gyorsjelentésben, hogy mennyi volt a január-augusztusi nyugdíjas infláció. Nemcsak az idén, hanem korábban sem, ezt a 24.hu szeptemberi kérdésére el is ismerte a KSH, hozzátéve, hogy egyéni megkeresés esetén szívesen tájékoztatják az érdeklődőket.

Másképp értelmezi a törvényt a KSH és a nyugdíjasszervezetek

A KSH azt írta, hogy a nyugdíjtörvényben megfogalmazottak szerint a tárgyév első nyolc hónapjára alapozott nyugdíjas infláció várható mértéke a nyugdíjas fogyasztói árindex 2020. január-augusztusi előző év azonos időszakához viszonyított változására utal. Ez a mutató a nyugdíjas fogyasztói árindex előző év azonos időszakához viszonyított változásainak átlaga a 2020. január és augusztus közötti időszakra vonatkozóan. Közölték továbbá, hogy 2020. január-augusztusban a nyugdíjas fogyasztói árindex 4,0 százalékkal emelkedett az előző év azonos időszakához viszonyítva, azaz ez az érték vehető figyelembe a novemberi visszamenőleges nyugdíjemelésnél.

Csakhogy a törvény nem azt írja, amit a KSH a válaszában, vagyis hogy a "tárgyév első nyolc hónapjára alapozott nyugdíjas infláció várható mértéke" alapján kell meghatározni a visszamenőleges nyugdíjkorrekciót. Hanem azt, hogy "a nyugdíjasok fogyasztói ár növekedésének - a tárgyév első nyolc hónapjának tényadatára alapozott - várható mértékét kell figyelembe venni, amennyiben az meghaladja a fogyasztóiár-növekedés várható mértékét."

A Nyugdíjas Szakszervezetek Egyeztető Tanácsának (Nyuszet) szakértője szerint ez azt jelenti, hogy a KSH-nak a január-augusztusi tényadatok alapján meg kellene becsülnie mind az éves (január-decemberi) nyugdíjas infláció várható mértékét, mind az átlagos infláció éves várható mértékét. És ha az előbbi nagyobb, akkor azt kéne viszonyítani a januári nyugdíjemeléshez, és a kettő különbözetét kellene figyelembe venni a novemberi visszamenőleges emelésnél. Hiszen a törvény is várható értékekről beszél, a január-augusztusi tényadatok alapján. Ennek a várható értéknek végképp nyoma sincs a statisztikában.

De ha elfogadjuk is a KSH törvényértelmezését, a Nyuszet elnöke, Juhász László szerint akkor sem stimmel a kihozott 4 százalékos január-augusztusi nyugdíjas infláció. Gazdasági szakértőjük korábban a KSH elnöke volt - ő mondja, hogy bár valóban lassulás látszik az inflációnál, így a nyugdíjas inflációnál is, ám a január-augusztusi nyugdíjas infláció így is 4,3 százalék körüli lehetett. Vagyis 1,5 százalékos visszamenőleges nyugdíjemelés járt volna.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Tesztelo, 2020.10.30 00:28

Senkit nem zavar, hogy immár 10 éve nem Gyurcsány-Bajnai kormányzat van? És mindenki milyen jövőbelátó, ha ők bal oldali kormány lett volna, akkor ez+az lett volna... Ja, hogyne. 10 év alatt bőven visszaadhatta volna a Fidesz kormányzat 13. havi nyugdíjat, ha akarták volna. De jééé, nem adták. Sőt, Gyurcsányék alatt figyelembe vették a fizetések emelkedését, (svájci indexálás, hallottak róla?), tehát a nyugdíjak reálértéke nőtt. Orbánék alatt csak az inflációt veszik figyelembe, tehát a reálérték ugyanannyi, mint 10 éve volt!!! Tessék már kinyitni a szemüket!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Juliusz48, 2020.10.29 12:00

@Darabont1453: Gyurcsótánytól nem is, mert neki eddig csak elvenni sikerült. De megnézheti a mellékelt oldalon Hányszor nem kellett utólag emelni a Fidesznek, és ha mellé teszi az inflációs adatokat kiderül az is hogy az elvett 13. havit a 2009 előttiek már emelésben visszakapták már. Viszont melléklet csak 2006-ig megy vissza, de addig a Szoci kormánynak minden évben kellett emelnie, vagyis pont ugyanúgy "használta" a nyugdíjasok pénzét mint most a Fidesz. láthatóan az értelmes nyugdíjas csak rosszabbat választhat ha cseréli a kormányt. http://www.logsped.hu/nyugdij.htm
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Juliusz48, 2020.10.29 11:51

@toferi41@freemail.hu: Csak hogy lássa, nem csak az Orbán kormány használta a nyugdíjasok pénzét, csak az emlékezete hagy ki időnként. Ha ezt kakinak gondolja akkor megnézheti milyen szarra cserélhetné. http://www.logsped.hu/nyugdij.htm Itt majd láthatja, hogy a Fidesznek voltak olyan éveik ahol jelentősen infláció felett emelték azért az elvont 13,havit az 10 évnél régebbi nyugdíjasok már visszakapták. De Gyurcsány alatt ez sosem történt meg azon túl hogy a 2002-es választási ígéretet bevezette, de a végére visszavonta. Aki tud számolni még azt is észreveheti, hogy a 10 év alatt a 2009-ez nyugdíj EUR értéke is 2020-ra 35%-ot emelkedett évi legmagasabb értéken számolva. Lehet prüszkölni uszításra, de az ésszel döntők nem hinném, hogy eldobnák a jobbat csupán gyűlöletből a baloldalon.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Juliusz48, 2020.10.29 10:40

Itt mindenki prüszköl, hogy kevés, de akit választhat A Fidesz helyett, az már bizonyította, hogy el is lehet venni belőle. Ha utána számolunk az emeléseknek kiderül, hogy még Euróban is többet ér a nyugdíjunk, mint Gyurcsány alatt bármikor. Az hogy Gyurcsány 2007-ben az alapot is csökkentette az adózott jövedelemből fizetett járulék levonásával, azt jelenti, hogy az utána korhatárt elérőknek előre elvett egy hónapnyit. Aztán Bajnai a nyerésre beígért 13. havit vette el, de még örülhetünk, mert ha maradtak volna, akkor a görög, román mintára felezték volna a nyugdíjat IMF nyomásra. Ha újra képbe kerül az IMF, amihez a baloldal hatalomra jutása kell, el is érkezhet a csökkentés ideje. Én nem tapsolnék hozzá.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Darabont1453, 2020.10.29 09:04

A nyugdíjasok nem kiszolgáltatottak. A szavazati joguk megvan. Az már az Ő bajuk, hogy 2 kiló krumpliért és egy kis bözske utalványért behúzzák a Csúti Pukkandúrra az "X"-et.

És ameddig ennyivel megelégszenek nem is fognak többet kapni.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html