Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A 2018-as évre járó, már kiosztott nyugdíjprémiumot 4,3 százalékos növekedéssel kalkulálták, ami maximum 18 ezer forintos prémium kifizetését jelentette.

A Kormányinfón korábban Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter bejelentette: ha az eredetileg kalkuláltnál nagyobb lesz a magyar növekedés, akkor kiegészítést kapnak a nyugdíjasok.

Erről annak ellenére nincs hír, hogy a Magyar Nemzeti Bank (MNB) által közzétett legfrissebb számok azt mutatják, hogy tavaly 4,9 százalékos volt a magyar GDP növekedése - emlékeztetnek a portálon.

Jegybanki prognózis (Százalék)
2018.2019.2020.2021
Infláció2,83,23,43,3
Gazdasági növekedés4,94,33,33,3
Forrás: MNB. Azénpénzem.hu

A prémium mértéke ennek alapján a kifizetéshez eredetileg számított 0,8-as szorzóval szemben 1,4-es is lehetne. Ebből pedig elvben akár további 13,5 ezer forint (összesen így a prémium 31,5 ezer forintra rúghatna) kifizetésére számíthatnának a 80 ezer forintnál magasabb havi járandóságot kapók. Valójában azonban hiába a fantasztikus növekedés, a nyugdíjasok ebből csak korlátozottan részesülnek. A prémium mértékét ugyanis a jogalkotók 20 ezer forintban maximálták.

"Ha úgy állnak a számok"

A szabályok szerint, ha a tárgyévi GDP bővülési üteme meghaladja a 3,5 százalékot, akkor novemberben kiosztják a nyugdíjprémiumot. A prémium összegét két szám szorzata adja: a bruttó hazai termék változatlan áron számított növekedése - tárgyévben várható - mértékének 3,5-del csökkentett összege, de legfeljebb 4, továbbá a nyugellátás november havi összegének 25 százaléka, de legfeljebb 20 ezer forint.

A friss jegybanki prognózis alapján az idén novemberben a tavalyihoz hasonlóan 18 ezer forint nyugdíjprémium kiosztása várható. Amennyiben pedig az MNB prognózisa az infláció terén is valóra válik, akkor az Azénpénzem.hu kalkulációja szerint az átlagos nyugdíjasok 23,5 ezer forint pluszt kaphatnak majd. Ebből 6,5 ezer forintot a fogyasztói árak tervezettnél erőteljesebb növekedése indokol. Kérdés persze, hogy majdan milyen számokat tesznek közzé a statisztikusok.

Az MNB tegnapi kamatdöntő ülése után kiadott friss előrejelzése - amit a cikk elején látható táblázat tartalmaz - alapján a következő években a korábban vártnál csekélyebb növekedés, erőteljesebb drágulás jöhet. A számokból az látszik, hogy a nyugdíjasok elbúcsúzhatnak a prémiumtól. Ezért nem tűnik túl igazságosnak a korlátos, a növekedés nagyságától függő kifizetés.