Nyugdíj: ezzel a trükkel többet fizet az állam - százezreket érint

A több mint 200 ezer katás vállalkozó nem tudja igénybe venni a nyugdíjcélú megtakarítások befizetése után járó 20 százalékos adójóváírást, mivel ők nem fizetnek szja-t. Hogyan lehet mégis kihasználni az állami támogatást? A bankmonitor.hu mutatott egy egyszerű trükköt.
K. Kiss Gergely, 2018. április 5. csütörtök, 10:39
Fotó: Shutterstock

A szabályok szerint a személyi jövedelemadó (szja) fizetési kötelezettség mértékéig lehet adójóváírás formájában támogatást kapni a nyugdíjcélú megtakarítások után.

A különböző megtakarítási formák után azonos értéket (20 százalék) kapható adójóváírásként, de különböző visszatérítési maximumokkal kell számolni. Ezeknek van egy közös korlátja is - hívja fel a figyelmet a portál.

Mi a helyzet a katásokkal?

A kisadózó vállalkozók tételes adója (kata) alanyainak viszont nem keletkezik szja-ja. Ám van egy kiskapu: nyithatnak a házastárs nevére nyugdíjpénztári számlát, amelyet a másik fél fizet!

Nagyításért kattintson a képre!

A bankmonitor által példának hozott házaspár esetében a feleség teljes munkaidőre van bejelentve, így keletkezik szja fizetési kötelezettsége is, ami után igénybe tudja venni az adójóváírást. Viszont ő a saját fizetéséből aligha tudna ilyen célra félretenni, így amennyiben a férje fizeti ezt a megtakarítást, több millió forintnyi pluszpénzre számíthatnak nyugdíjdíjas korukra.

Óriási kockázata is van

A nyugdíjpénztár úgy veszi a befizetéseket, mintha azt a feleség teljesítette volna. Ha a feleség nyugdíjas korában megkapja a megtakarításait, megoszthatja azt a férjével, hiszen nyugdíjas korban minden nyugdíjcélú-megtakarítás szabadon felhasználható. Ám mi van, ha nem együtt élik meg a nyugdíjas éveket? A feleség halálát pénzügyi oldalról a legegyszerűbb bebiztosítani: a feleség megadja kedvezményezettnek a férjét. De mi a helyzet válás esetén? Ekkor a megtakarítás (hiába fizette valójában a férj), marad a feleség nevén. Egy bizonytalan kapcsolatban tehát nem javasolják e megoldást.

HOZZÁSZÓLÁSOK