Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Minden nyugdíjas szeptember 30-ig 9 ezer forintot kap "rezsiutalvány" címén - jelentette be Gulyás Gergely kancelláriaminiszter a mai kormányinfón. Ebből gáz- és villanyszámla fizethető, 2020. március végéig használható fel.

A Kormányzati Tájékoztatási Központ (KTK) péntek este kiadott közleménye szerint a kormány megbecsülése jeleként nyújtja a rezsiutalványt a nyugdíjasoknak, amit a gazdaság jó teljesítménye tesz lehetővé. A kormány fontosnak tartja, hogy az idősek is részesüljenek a gazdasági eredményekből.

A rezsiutalványok értéke egyszeri 9000 forint, amit három darab 3000 forintos címletben kapnak meg a jogosultak. A rezsiutalványokat a Posta kézbesíti szeptember 30-ig és azokat 2020. március 31-ig lehet felhasználni. A Posta a kézbesítést kizárólag egyszer kísérli meg. A postai kézbesítés eredménytelensége esetén az ismételt kiküldés iránti kérelmet a Magyar Államkincstárnál kell előterjeszteni november 30-ig. Az utalvány adómentes - írta a KTK.

A rezsiutalványra jogosultak körét a kormányrendelet részletezi, eszerint utalványra jogosultak - a teljesség igénye nélkül - a 2019 májusában ellátásban részesülő öregségi nyugdíjasok, özvegyi nyugdíjasok, a szülői nyugdíjat, árvaellátást, korhatár előtti ellátást, rokkantsági ellátást, rehabilitációs ellátást, baleseti járadékot, rokkantsági járadékot, fogyatékossági támogatást, vakok személyi járadékát kapó személyek.

A rezsiutalványokat földgáz- és villamosenergia szolgáltatás kifizetéséhez lehet felhasználni: postai csekk befizetéséhez vagy közvetlenül a szolgáltató ügyfélszolgálatán lehet átadni. A részletes tájékoztatás a szolgáltató ügyfélszolgálati átvételről a szolgáltató honlapján lesz elérhető. Egyszerre több utalványt is és egyszerre több csekk befizetéséhez is fel lehet használni. A befizetésnél az utalványokon szereplő összeget kiegészíteni csak készpénzzel lehet, bankkártyával nem. Az utalvány készpénzre nem váltható. A szolgáltató ügyfélszolgálatán átadott rezsiutalványok értékét a szolgáltató haladéktalanul, de legkésőbb az átadást követő 15 napon belül jóváírja a fogyasztó folyószámláján. A rezsiutalványokról érdeklődni a 1818-as kormányzati ügyfélvonalon lehet - áll a közleményben.