Nyugdíjasok, figyelem: ennyi lesz a novemberi pluszpénz!

Immár hivatalos: november 1-jétől − január 1-jei visszamenőleges hatállyal − 1,2 százalékkal hivatalból nőnek a magyar nyugdíjak, azaz ekkora lesz a tervezettnél magasabb infláció miatt járó nyugdíj-kiegészítés.
Domokos László, 2020. október 21. szerda, 21:50
Fotó: Getty Images

A társadalombiztosítási nyugellátásról szóló törvény alapján 2020. november 1-jétől − 2020. január 1-jei visszamenőleges hatállyal − 1,2 százalékkal hivatalból kell emelni a nyugdíjakat és más, a jogszabályban felsorolt juttatásokat - derül ki a szerda este megjelent Magyar Közlönyből.

A friss kormányrendelet alapján az emelendő, 2020. novemberre járó ellátásokat a jogosultak számára már emelt összegben kell folyósítani. A 2020. január-október hónapokra járó emelés összegét pedig a 2020 novemberére járó ellátással egyidejűleg, egy összegben, hivatalból kell folyósítani.

Ezekre a juttatásokra vonatkozik az 1,2 százalékos emelés:

 • öregségi nyugdíj,
 • özvegyi nyugdíj,
 • szülői nyugdíj,
 • árvaellátás,
 • baleseti hozzátartozói nyugellátás,
 • mezőgazdasági szövetkezeti öregségi, munkaképtelenségi, özvegyi járadék,
 • mezőgazdasági szakszövetkezeti tagok növelt összegű öregségi, munkaképtelenségi, özvegyi járadék,
 • korhatár előtti ellátás,
 • szolgálati járandóság,
 • átmeneti bányászjáradék,
 • táncművészeti életjáradék,
 • rokkantsági ellátás,
 • rehabilitációs ellátás,
 • baleseti járadék,
 • bányászok egészségkárosodási járadéka,
 • fogyatékossági támogatás,
 • vakok személyi járadéka,
 • Magyar Alkotóművészeti Közalapítvány által folyósított ellátásokról szóló kormányrendelet alapján folyósított ellátás,
 • polgármesterek közszolgálati járadéka,
 • honvédek jogállásáról szóló törvény szerinti kiegészítő rokkantsági támogatás,
 • honvédek jogállásáról szóló törvény szerinti árvák kiegészítő támogatás,
 • honvédek jogállásáról szóló törvény szerinti, valamint a rendvédelmi feladatokat ellátó szervek hivatásos állományának szolgálati jogviszonyáról szóló törvény szerinti kiegészítő hozzátartozói támogatás,
 • hadigondozásról szóló törvény alapján emelendő rendszeres pénzbeli ellátások,
 • házastársi pótlék,
 • házastárs után járó jövedelempótlék,
 • nemzeti helytállásért elnevezésű pótlék, és
 • egyes személyes szabadságot korlátozó intézkedésekkel vagy semmissé nyilvánított elítéléssel összefüggésben járó emelések.

A Magyar Közlönyben most megjelent mértéke nem számít meglepetésnek, mivel már szeptember 9-én kiderült, hogy a KSH adatai szerint az augusztusi infláció 3,9 százalék lett, így pedig átlagosan mintegy 20 ezer forint jár az időseknek a rendes nyugdíjon felül.

A kifizetés oka, hogy a 2019 tavaszán az idei büdzsébe betervezett nyugdíjemelés 2,8 százalékos mértéke végül elmaradt a nyugdíjasok inflációs kosara alapján számolt 2020. január-augusztusi infláció (3,99 százalék) mértékétől. A nyugdíjtörvény ehhez köti ugyanis a kifizetést, ha ez az érték nagyobb, mint az összes aktív háztartásra számolt infláció. Az utóbbi alapján is járna a kompenzáció, mivel nyolc hónap átlagában 3,5 százalék lett ez a mutató, de a jogszabály szerint a magasabb inflációt kell ebben az esetben figyelembe venni.

Mivel a Magyar Államkincstár adatai szerint 142,1 ezer forint az országos nyugdíjátlag, így az 1,2 százalékos kiegészítés korrekció 11 havi mértéke 18,8 ezer forintot tesz ki. A dolog szépséghibája, hogy a 2,05 millió itthoni nyugdíjas több mint felének, összesen 1,14 millió jogosultnak 60-139,9 ezer forint között van a havi öregségi járandósága. Az országos átlagnyugdíjnak megfelelő vagy annál magasabb összegű ellátásra csupán mintegy 800 ezren jogosultak, közülük bő negyedmillió személynek 200-300 ezer forint jár, további 54 ezer esetben a 300 ezret is meghaladja a juttatás összege.

A kincstár nyugdíjnaptára szerint idén novemberben 11-én utalják a nyugdíjakat, decemberben viszont jóval korábban, már a hónap elején, 1-jén megtörténik az utalás. A bankszámlára történő utalásnál a jóváírás az utalás napját követő munkanapon történik meg. Akik postai úton kapják a nyugdíjat, azok az úgynevezett postai kifizetési naptárban meghatározott napon jutnak hozzá az adott összeghez.

A szabályok alapján ha a január-augusztusi inflációra alapozott várható éves infláció egy százalékpontnál kisebb mértékben haladja meg a 2,8 százalékot, akkor egyösszegű kompenzációra, ha nagyobb mértékben, akkor visszamenőleges nyugdíjemelésre kerülhet sor. A különbség az, hogy egyösszegű kompenzáció (emelési különbözet) fizetése esetén a novemberi nyugdíjjal együtt a január-december hónapokra járó emeléseket egy összegben fizetik ki, így a decemberi nyugdíj összege nem nő, viszont a következő januári nyugdíj összegét az emelési különbözet egytizenketted részével meg kell növelni a következő évi rendszeres nyugdíjemelés - amely a 2021-re elfogadott költségvetési törvény szerint 3 százalékos lesz - végrehajtása előtt. A visszamenőleges nyugdíjemelés révén viszont a novemberi nyugdíjjal együtt kifizetik a január-október hónapokra eső emelés összegét, míg a novemberi - és persze a decemberi - nyugdíj már az emelt összegben érkezik. Az utóbbi történik most.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Tamtam, 2020.10.22 15:32

Gyurcsány-Bajnai kormány kiemelt nyugdijat adott a 9l és 95 között nyugdijba menőknek. Egyre kevesebben emlékeztetnek erre, az idő vagy a virus elvitte őket. Sajnos a mostani kormánynak nincs meg a bátorsága, hogy az idős nyugdijasoknak kiemelt nyugdijat, jobb életkörülményt biztositson.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

antitroll, 2020.10.22 14:40

@Sikitamiki:
Igazad van, az olyanoknak, mint Neked 0,5% is elég lenne!

"Gyúrcsányi semmilyen százalékot nemadott!! "
Egyébként ez meg már a szenilitás jele...
Nyugdíjemelések mértéke:
2003. 13,6%
2004. 10,8%
2005. 10,4%
2006. 8,2%
2007. 8,3%
2008. 8,8%
2009. (13. havi elvétele) : -1.8%
2010. 2,5%

Hálátlan fajta vagytok, nem érdemeltek semmit, erre az 1%-ra sem fogsz emlékezni! :-D
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

antitroll, 2020.10.22 14:28

@Fricibacsi3:
Fricibácsi, vedd be a Cavintont! Vagy már azt is elfelejtetted?
Melyik párt volt az, aki ellenzékben megígérte, hogy kormányra kerülésekor (2010. márciusának idusán) visszaadja a 13. havi nyugdíjat?
Segítsek?
Melyik párt volt az, aki hatalomra kerülésekor 2010-től a nyugdíjasokra vonatkozó "népnyúzó" törvényeken semmit nem változtatott, sőt hamarosan még azokat is az érintettek számára kedvezőtlenül módosította?
Segítsek?

Elittad már az agyadat! Tudom, hogy olcsóbb a noahbor, de ezzel jár!
:-D
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Sikitamiki, 2020.10.22 14:14

Jó hír! 1 százalék és is százalék nem? Párszáz forint a kredencbe. Gyúrcsányi semmilyen százalékot nemadott!! Köszönjök a NEmzeti Kormánynak meg persze Orbán ÚRnak!!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Fricibacsi3, 2020.10.22 13:04

Jó hír.
Nem elvesznek mint Gyurcsányék a 13. Havit hanem megint adnak.
Gáz villany távfűtés víz továbbra is 2010-es áron
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html