Nyugdíjjóváírás az univerzális alapnyugdíj helyett? - ezt mondja a szakértő

Az OECD legfrissebb elemzésében egyebek mellett egy univerzális alapnyugdíj bevezetését javasolta az időskori szegénység felszámolására. Simonovits András nyugdíjszakértő egy blogbejegyzésében reagált az ötletre.
Szabó Zsuzsanna, 2019. február 6. szerda, 12:32
Fotó: Shutterstock

A Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) legfrissebb, Magyarországról szóló elemzésében részletesen elemezte a nyugdíjrendszer problémáit, amelyben egyebek mellett kiemelte, hogy a magyar rendszerben nagyon magas az időskori szegénység kockázata. Erre egyebek mellett egy feltétel nélküli alapnyugdíj bevezetését is javasolta a nemzetközi szervezet.

Somonovits András nyugdíjszakértő az Index Pénz beszél című blogon megjelent bejegyzésében az alapnyugdíjat nem tartaná annyira jó ötletnek, ennek magyarázatát egy példán keresztül vezeti le. A példában a jelenlegi havi (kerekítve) 30 ezer forintos nyugdíj duplájával, 60 ezer forinttal számol. Ha szó szerint vennénk az OECD alapnyugdíj-javaslatát, akkor a 2,5 millió nyugdíjas mindegyike kapna havonta plusz 30 ezer forintot, ami évente 900 milliárd forint lenne, azaz a GDP több mint 2 százaléka.

Simonovits megjegyzi, hogy az OECD valószínűleg csak rászorultsági nyugdíjra gondolt, azaz a 60 ezer forint alatti nyugdíjakat egészítenék ki 60 ezer forintra. Ez azonban szerinte feszültséget okozna a korábbi 30 és 60 ezer forintos nyugdíjasok között: az egyik 30 ezer forintos emelést kapna, a másik nullát. A nyugdíjszakértő szerint ezt a dilemmát oldaná meg a nyugdíjjóváírás, amelyet az alábbi táblázatban szemléltetett:

Nyugdíjjóváírás (ezer forint/hó)
Régi nyugdíjÚj nyugdíj
3060
4065
5070
6075
7080
8085
9090
Forrás: Pénz beszél blog, Index

Simonovits az alapján arra mutat rá, hogy a 30 ezer forintos nyugdíj valóban kétszeresére nőne, de a 10 ezer forintos sávokban felfelé haladva csak 5 ezer forinttal emelkedne a nyugdíj, és 90 ezer forintnál leállna a növekedés.

Az emelés teljes összegét nem tudja megbecsülni - írja a nyugdíjszakértő -; különösen akkor nem, ha figyelembe venné az ellenösztönzést is.

A nyugdíjszakértő célravezetőbbnek tartaná a korábbi szja-adójóváíráshoz hasonló nyugdíjjóváírást alkalmazni, amely a munkanyugdíj emelkedésével fokozatosan csökkentené a kiegészítést vagy a jelenleg csak nyomokban létező degresszió kiterjesztését.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

rotaryfun, 2019.02.06 16:25

Igen, ez talán az éhhaláltól megmenti azokat akik kapják. Viszont forrás oldalon mondjuk Az átlag nyugdíj kétszerese felett szépen lehetne progresszíven hozzájárulni a költségekhez. Azt azért mégsem akarhatják a nyugdíjasok hogy ezt is az aktívak fizessék meg nekik !
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html