Beszántják az OKJ-rendszert, a munkaerőpiac alá rendelik a szakképzéseket

A korábbi hírekkel ellentétben nem gyökeresen lecsökkentik az OKJ-s képzések számát, hanem megszüntetik a rendszert jövőre. Helyette az alapiskolákban és a szakközepekben fejlesztik az oktatást, a felnőttképzést viszont lerövidítik és a munkaerőpiaci szereplőknek rendelik alá.
Szabó Dániel, 2019. július 22. hétfő, 09:08
Fotó: Getty Images

Régóta kommunikálja már a kormány, hogy kétszáz alá kell csökkenteni az iskolában tanulható szakmák számát. Az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) viszont az ágazat szereplőivel való egyeztetések során arra jutott, nem az a megoldás, ha a jelenlegi rendszert fazonírozzák, hanem inkább létrehoznak helyette egy teljesen új, korszerűbb struktúrát - kezdi cikkét a Magyar Nemzet, amelynek Pölöskei Gáborné, a szakképzésért és felnőttképzésért felelős helyettes államtitkár azt is elmondta, hogy az Országos Képzési Jegyzékre (OKJ) épülő rendszer elavult, ezért azt a jelenlegi formájában felszámolják.

Ezt azzal indokolják, hogy a gazdasági, technológiai környezet gyors változásai következtében újabb és újabb szakmák jönnek létre, amit a kormány szerint az iskolák nem is tudnak lekövetni. Ezért döntöttek úgy, hogy egy két pilléres új rendszer jön létre:

 

  • lesznek az alapszakmák, amelyeket iskolarendszerben, tehát az ötéves technikumban és a hároméves szakképző iskolákban lehet majd megtanulni,
  • emellett lesz egy specializált felnőttképzési rendszer, amely rövidebb idejű, ágazatokra jellemző szaktudást nyújtó szakmai képesítések alkotják.

 

A tanulható alapszakmák száma a jelenleginél valóban alacsonyabb lesz, nagyjából 180 darab, amiről a piaci szereplőkkel közösen döntenek. A felnőttképzéseket, specializációkat azonban nem fogják korlátozni, hanem hagyják a piaci igényekhez igazítani őket.

A képzések ingyenesek maradnak, de az eddigi OKJ-s programok jóval gyorsabban elvégezhetők lesznek az államtitkár szerint, aki azt is elmondta, hogy "az új felállás lényege, hogy az iskola a stabil alapokat adja, a felnőttképzés pedig a gyors válaszokat teremti meg az aktuális igényekre. A két rendszer így egymásra épül és hatékonyan reagál az ipar kihívásaira, valamint biztosított lesz az egész életén át tartó tanulás lehetősége."

Az OKJ-s jegyzék összesen mintegy 760 államilag elismert szakmai képzést tartalmaz, ami jóval meghaladja az euró­pai átlagot. Németországban például csak 327, Dániában ennél is kevesebb, mindössze 111 szakma tanulható.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Mekelekke, 2019.07.22 19:29

Az a lényeg, hogy a tanfolyamokat tartóknak továbbra is maradjon meg az a zsíros zsarolási lehetőség, hogy mindig mindenkinek mindenképpen be kell fizetnie a tanfolyam teljes díját, még annak is, aki esetleg tanfolyam nélkül is simán le tudna vizsgázni.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Mekelekke, 2019.07.22 19:28

Ez így túl zavaros.
Akinek az alapszakmája könyvtáros, azt a jövőben két év helyett két hét alatt képezik át gázszerelővé?
Vagy aki eredetileg könyvtáros, abból soha életben nem lehet gázszerelő, mert neki két hét kevés, a két éves tanfolyamok viszont megszűnnek?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html