Kedden folytatódik az MNB kamatcsökkentési ciklusa − vélik egyöntetűen a lapunk által megkérdezett elemzők. A monetáris tanácsnak (MT) ráadásul mostantól több érve lesz a vágásra, hiszen meglepően gyenge lett a GDP-adat és váratlanul nagyot zuhant az infláció. A konszenzus szerint 2013 végéig 4,5 százalékig süllyedhet a ráta, és az elemzők többsége ezen a szinten tartja reálisnak a ciklus végét, vagyis jövőre is átlagosan ilyen kamattal számolnak. A mostani kamatdöntésnél meglepetés nem várható − fogalmazott Árokszállási Zoltán, az Erste Bank Zrt. elemzője, aki azon lepődne meg, ha megakadna a tavaly augusztus óta tartó kamatcsökkentési sorozat. A 25 bázispontos vágással a tanács beállítaná a 2010-ben elért "mélypontot".

Ezúttal még az is előfordulhat, hogy az eddig a vágástól tartózkodó három belső tag közül Karvalits Ferenc alelnök a vágásra szavaz, mivel nemrég arról beszélt: az MNB-t is meglepte a gyenge negyedik negyedéves GDP-adat. Az Erste jelenlegi előrejelzése szerint a következő két hónapban is lesz 25 bázispontos csökkentés, majd 4,75 százaléknál hosszabb szünet következik.

Az év második felére a piaci árazások most már 4,5 százalék alatti alapkamatot sejtetnek, és ha tényleg nem romlik el a hangulat, valamint az ECB esetleg kicsit farag még a 0,75 százalékos rátáján, akkor nem elképzelhetetlen, hogy valóban 4,25 százalék környékére süllyed a magyar kamatszint. Mindez nem lesz túl jó hatással a forintra, Árokszállási szerint a következő hónapokban az euró árfolyama meghaladhatja a 300 forintos szintet.

A kamatprémiumok jelenlegi szintjei mellett, valamint a sikeres dollárkötvény-kibocsátás után az MT többsége valószínűleg nem tekinti a pénzügyi stabilitást veszélyeztető tényezőnek a 290-es szint felett ingadozó forintárfolyamot − véli Jobbágy Sándor, a CIB szakértője, aki szerint március első napjaiban az új jegybankelnök személye és első nyilatkozatai foglalkoztatják majd a piaci szereplőket.

Kép: Napi grafikonok

Az Equilor Zrt. szerint 4,5 százalék körül állhat meg a kamatcsökkentési ciklus, így a nyár elejére elérhető az MT külső tagjai szerinti egyensúlyi kamatszint − állapította meg Gabler Gergely elemző. Ismét feléledtek a piaci találgatások, hogy az új jegybanki vezetés megvágná a kéthetes MNB-betétek után fizetendő kamatot. Ez a kamatcsökkentéssel ekvivalens lépés lenne. Bár Gabler nem számít ilyen drasztikus lépésre, előfordulhat, hogy az irányadó ráta és a tényleges alapkamat elválik egymástól.