Vörösbe borul Magyarország - friss időjárási modellszámítás

A Középtávú Időjárás-előrejelzések Európai Központjának (ECMWF) valószínűségi előrejelzése alapján Magyarország térképe vörös lesz egész novemberben. Ez azonban ebben az esetben nem veszélyjelzést, hanem az átlagnál melegebb és szárazabb időt jelent.
Szász Péter, 2018. november 7. szerda, 15:30
Fotó: Shutterstock

Az átlagosnál több fokkal melegebb idő várható november végéig és a csapadékösszeg is elmarad a megszokottól, vagyis az 1980 és 2010 közötti értékektől - derül ki az ECMWF előjelezéséből, amelyet az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) osztott meg.

A előrejelzett hőmérséklet és csapadék anomália térképeken kékkel rajzolódnak ki az átlagosnál hidegebb, illetve nedvesebb és bordóba hajló árnyalatokkal a melegebb, illetve szárazabb területek.

Fehéren maradnak azok a területek, ahol az előrejelzés alig tér el az éghajlati átlagtól.

Az OMSZ rövid távú előrejelzése alapján sem kell jelentős változásra számítani, a Kárpát-medence időjárását változatlanul döntően anticiklon alakítja, folytatódik a csendes, őszi idő, éjszaka ködfoltokkal.

Éjszaka több helyen köd, illetve alacsony szintű rétegfelhőzet képződik, néhol ködszitálás előfordulhat. Csütörtökön a ködfoltok nagyrészt feloszlanak, gyengén felhős napos idő lesz, de főként a nyugati határvidéken tartósan megmaradhat az alacsony szintű felhőzet. Csapadék nem valószínű.

Reggelig néhol megélénkül a délkeleti szél, csütörtökön többnyire mérsékelt marad a légmozgás. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában 0 és +7 fok között várható, de elsősorban az északkeleti tájakon hidegebb is lehet. A legmagasabb nappali hőmérséklet csütörtökön többnyire 15 és 18 fok között alakul, de a tartósabban felhős, ködös helyeken néhány fokkal hűvösebb lesz.

HOZZÁSZÓLÁSOK